Datum 11 januari 2015

 

Vrijdag 9 januari was een slechte beursdag, maar wel buitengewoon interessant. Er was nagenoeg geen belangrijk nieuws dat de beurzen beïnvloedden, met uitzondering van de positieve werkloosheidscijfers later op de dag uit Amerika. Na de zeer sterke sterke stijging van de vorige dag gingen de koersen bij de start omlaag maar kwamen al snel in de plus.

Wel werden bepaalde fondsen al direct vanaf en na het begin fors in de min gezet en kwamen daar in de rest van de dag ook niet meer uit. Dit waren opnieuw de fondsen waarvan bekend is dat hedgefondsen deze naar beneden drukken, wat ook duidelijk blijkt uit het shortselling register van de AFM blijkt, zoals SBM, Fugro, Arcelor Mittal, Imtech, etc. Daarnaast zijn het fondsen waarvan je in redelijkheid kan vermoeden dat deze de laatste tijd bewust lager worden gezet. Dit zijn o.a. ING en Shell. Bij Shell werden ook d.m.v. opvallend veel kleine verkooporders de koers telkens lager werd gezet. Tevens viel bij Shell op dat na een tussentijdse stijging, het fonds binnen paar seconden zonder enige reden meer dan 10 eurocent daalt. Als Shell de vorige slotstand naderde, Euro27,49, dan werd de koers direct naar beneden geredigeerd zodat het niet in de plus kwam. Dit gebeurde veelvuldig afgelopen vrijdag. Bij ING bijna ieder stijging direct gecorrigeerd door een daling. Blijkbaar waren er computer programma's ingesteld die automatisch hiervoor zorgen. Bij Shell en ING is het helaas niet te achterhalen of en in welke mate er shortposities zijn. Deze fondsen zijn simpelweg te groot en er zullen maar weinig partijen zijn die het risico durven te nemen om voor meer dan EUR 50 miljoen short te gaan in een dergelijk fonds. Meestal spreiden hun shortposities dan uit over meerdere gelijksoortige sector fondsen.

Omdat er geen relevant financieel nieuws was afgelopen vrijdag moesten de beurzen het op eigen kracht doen. Dn kan worden gezien hoe het spel gespeeld wordt zonder invloed van buitenaf.

Tot 14.45 uur werd er een klein minnetje voor de AEX genoteerd. Vanaf dat moment werd het spel nog geleidelijk gespeeld. Zonder reden gingen de koersen rustig naar beneden. Als de positieve werkloosheidscijfers bekend worden gemaakt dalen de koersen gewoon door. Hier ligt geen enkele fundamentele reden aan ten grondslag. Om 15.50 uur komt er zwaarder geschut. Er worden harde tikken uitgedeeld aan o.a. Shell, ING, SBM, Fugro, Arcelor Mittal en DSM. Nog steeds zonder enige fundamentele reden.

Hiervan kan wel worden afgeleid wat de doelstelling is van de marktpartijen. Vrijdag werd hun handel immers niet beïnvloed door relevant nieuws.

Opmerkelijk blijft nog steeds de koersontwikkeling van ING. De laatste dagen regent het weer koopadviezen en aanbevelingen voor dit aandeel, met koersdoelen van boven de EUR 13, terwijl ING nu slechts EUR10.35 doet. Alle grote zakenbanken adviseren dus hun klanten ING te kopen. De vraag doemt dan op hoe dit aandeel dan toch kan zakken. We zien dat de financiële sector in Europa volledig gezamenlijk naar beneden wordt gedrukt. Het aanbod zou dan alleen kunnen komen van hedgefondsen die tegelijkertijd shortposities innemen of uitbreiden. Of geven de grote banken koopadviezen om zo gemakkelijk van hun eigen aandelen ING af te komen? De invloedrijke hedgefondsen gokken blijkbaar op een financiële crisis. De exit van Griekenland moet toch al redelijk in de koers van de Europese financials verwerk zijn. Gokken zij tevens op een failliet van Italië? Of kunnen zij daar zelf toe bijdragen? Gaan zij posities innemen die een dergelijk failliet versnellen. Hedgefondsen maakt het immers niet uit hou het gel wordt verdiend, als het maar binnen stroomt.

 

Gisteren was de handel in Imtech opnieuw opmerkelijk. Vroeg in de middag werd er ineens een kooporder van 100.000 stuks ingelegd. Dat is buitengewoon veel voor di fonds. Zonder uitgevoerd te zijn was de order opeens weer teruggetrokken. De order diende blijkbaar alleen om andere beleggers op het verkeerde been te zetten.

Kortom, beleggen is al lang niet meer het simpelweg kopen van goedlopende bedrijven. Het is een zeer gecompliceerd spel geworden met onvoorspelbare afloop. Het gaat er meer om de spelregels te begrijpen, en daar binnen te handelen. Slimmer dan de markt zijn levert een negatief rendement op. Kennis over wie het spel spelen en op welke wijze ze dat doen is een voorwaarde om succesvol te zijn.

De komende week wordt een mooie test wie er op korte termijn overwinnen, de players of de echte beleggers.