Datum 12 januari 2015

 

Vandaag, 12 januari 2015, zal de geschiedenis ingaan als een rustige beursdag met positieve ondertoon. De AEX stijgt met 0.7%, na eerder op de dag dik meer dan 1% boven de slotstand van de vorige beursdag te hebben gestaan.

Maar aan opmerkelijke beursontwikkelingen geen gebrek. Wat te denken van Fugro, dat in de ochtend op meer dan 8% winst staat, en waarvan uiteindelijk maar 0.6% winst over blijft. En SBM, dat bij de opening meer dan 1% in de plus staat om vervolgens met een verlies van 5% te sluiten. ING en Shell doen het redelijk tot Amerika open gaat. Dan gaan beide fondsen als een raket naar beneden, maar herstellen sterk na 16.00 uur. Dit zou er wel eens op kunnen duiden dat de normale reguliere handel het na 16.00 uur wint van de massaal shortende Amerikaanse hedgefondsen. Uiteindelijk sluit ING nog met een klein winstje, terwijl Shell haar verlies tot 1.4% beperkt. De conclusie lijkt duidelijk; Amerikaanse fondsen hebben het op het moment gemund op SBM, Fugro, Arcelor Mittal, Shell en ING. Ten aanzien van Shell en ING wordt die strijd steeds moeilijker, omdat deze fondsen goed presteren en steeds meer koopadviezen krijgen. Arcelor Mittal daalt vandaag Zo kreeg Arcelor Mittal vandaag weer een sterk koopadvies van JP Morgan, toch niet de minste zakenbank. Toch daalt de koers vandaag fors met 2.5%, dit ondanks de reeds forse daling van de laatste tijd.

 

Zoals eerder aangegeven wordt de macht van de grote hedgefondsen veel te groot. Zowel Fugro, als SBM en Arcelor Mittal voeren een kansloze strijd. Voor Shell en ING ligt dit anders.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) heeft besloten te stoppen met het beleggen in hedgefondsen. Ook andere pensioenfondsen waaronder het Amerikaanse Calpers, een van 's werelds grootste pensioenfondsen, kondigde vorig jaar al aan dat het alle beleggingen in hedgefondsen zou verkopen. Ook de Nederlandse metaalpensioenfondsen PMT en PME hebben hun belangen in hedgefondsen de afgelopen jaren fors verlaagd.

Deze partijen vinden de hedgefondsen niet alleen te duur, maar ook te complex en te weinig aandacht hebben voor maatschappij en milieu.

Zo behaalde 2 fondsen van het activistische hedgefonds van miljardair John Paulson over 2014 een negatief resultaat van respectievelijk 36% en 30%. Paulson werd bekend om zijn gok op de crisis in de huizenmarkt in Amerika in 2008.

 

Omdat de olieprijs en de euro bijna niet lager kunnen zouden de Europese markten wel eens hard omhoog kunnen schieten in de komende tijd. Voor vele fondsen bestaat nog steeds een enorm winstpotentieel. Wellicht gaat dit ten koste van de Amerikaanse beurzen. Dit verwacht niemand maar zou zo eens kunnen gebeuren.