Datum 15 januari 2015

 

De laatste 2 dagen heeft opnieuw bewezen dat beleggen in aandelen een lastig spel is.

Gisteren kregen de daghandelaren en shortende hedgefondsen vrij spel. Shell werd 3.1% lager georkestreerd net zoals vele andere fondsen. Ook de AEX voor een dikke 1%. De beurzen waren in rep en roer want de grondstoffen daalden door een negatief rapport over de verwachtingen van de wereldeconomie van de Wereldbank. Daar werd gretig gebruik van gemaakt om opnieuw veel geld te verdienen aan de forse dalingen van Arcelor Mittal en Shell. Ook andere fondsen werden hierop fors lager gezet. Shell werd opnieuw volledig naar beneden gemanipuleerd met kleine verkooporders. Zelfs zo’n groot fonds is daar blijkbaar niet tegen bestand.

Vandaag zijn alle zorgen blijkbaar over. De normale beleggers overheersen de markt en daghandelaren en shorters verliezen veel geld vandaag. De werkelijkheid overwint vandaag het spel. Posities moeten massaal worden afgedekt door terugkoop van aandelen. Manipulaties door kleine verkooporders gebeurt niet of werken vandaag niet, en worden teniet gedaan door de grote vraag naar aandelen.

 

Zo was gisteren alles treurnis en vandaag is het een groot feest. De koersen worden op dit moment dus niet bepaald door fundamentele gegevens. Amerikaanse hedgefondsen proberen vandaag toch nog aan het eind van de handel roet in het eten te gooien. Daardoor wordt Shell zo af en toe ineens 1 procent lager gezet binnen paar minuten. Daarna herstelt het fonds weer op eigen kracht. Het is zolangzamerhand wel genant te zien hoe het spel gespeeld wordt. Nu is DSM weer aan de beurt. Dit is overigens al meer dan een week het geval. DSM daalt bijna iedere dag, zonder reden, ook als de rest van de markt fors aantrekt. Als excuus wordt nu aangedragen dat DSM fors minder winst maakt door de stijging van de Zwitserse Franc, waar veel productie plaats vindt. DSM verliest maarliefst 9%. Een dergelijke daling slaat uiteraard helemaal nergens op en is waarschijnlijk de oorzaak van samenwerking van een aantal hedgefondsen die short zitten. DSM is al gezakt tot EUR43. Dit zijn mooie koopjes. Als de shortende hedgefondsen zich terugtrekken en dat doen ze ongetwijfeld op korte termijn, dan gaat de koers weer omhoog. Wellicht nog heel even wachten totdat de players er echt mee stoppen en hun winsten veiligstellen. Nu kopen kan betekenen dat je nog wat verlies maakt omdat de dalende trend zich nog even voortzet.

 

De beurzen lijken in ieder geval erg sterk en wat ik onlangs al aangaf is de kans aanzienlijk dat Europa het vanaf nu beter gaat doen dan Amerika, ondanks de velen die anders beweren en andere belangen hebben. Uiteindelijk winnen de fundamenten. De Euro zal niet veel verder meer zakken en al het positieve nieuws uit Amerika, ook voor de toekomst, is al dik ingeprijsd in de koersen.