Datum 18 januari 2015

Vrijdag 16 januari was opnieuw een zeer opgetogen dag op de Europese beurzen. Na een fors lager begin voor de AEX sloot deze uiteindelijk 1.8% hoger.

Opvallendste en grootste stijgers waren KPN, Shell, ING, Arcelor Mittal en DSM.

KPN kan opvallend worden genoemd omdat het gewoon niet goed gaat met het bedrijf en er weinig licht aan de horizon gloort. Het blijkt nog steeds het bureaucratische bedrijf zoal het vroeger was, maar toen had net nauwelijks concurrentie. De stijging van afgelopen vrijdag werd veroorzaakt door tumors dat Deutsche Telekom interesse voor KPN zou hebben. Vervelend voor de shortgangers die daardoor fors verloren. Is een dergelijke overname reel. Nee, dat lijkt het niet. Dus de kans dat KPN deze koerswinst weer inlevert lijkt meer dan redelijk. Wellicht dat een paar gokkers de koers van KPN maandag nog even omhoog drijven, mar de kans is groot dat in de loop van de week weer een forse daling inzet.

En dan de Zwitserse Frank. Vele valuta handelaren hebben extreem veel geld verloren. Ook veel particulieren die derivaten in de Zwitserse Frank hadden opgezet verloren veel geld. Ze dachten door het multipliereffect en de zekerheid en stabiliteit van de Zwitserse Frank veel geld te verdienen. Vele brokers zijn hierdoor failliet gegaan omdat de particulieren niet in staat waren geld bij te storten op hun posities. Weer een bewijs dat allerlei multiplier derivaten bloedlink zijn en vooral in deze markt nauwelijks winstkansen bieden. Het is immers meer speculeren dan wijsheid. Alleen door manipulaties kan hiermee op lange termijn geld worden verdiend. Hierbij verwijs ik naar de manipulaties in rente, valuta, olie en andere grondstoffen die onlangs bekend zijn geworden.

Het probleem met de AEX op dit moment is dat een aantal fondsen veel te hoog staan en anderen veel te laag. Maar dat wil niet zeggen dat de hoge automatisch zakken en de lage stijgen. De onderliggende stemming lijkt nog steeds positief en de Europese beurzen zullen morgen nog wel verder stijgen. Maar daarna zal het weer lastig worden. Wellicht vele tegenvallende 4e kwartaalresultaten die de koersen geen goed zullen doen.

Dus in het begin van de week wellicht nog positief en daarna zou er wel eens een correctie kunnen optreden.