Datum 21 januari 2015

De Europese beurzen stijgen rustig door. Onder aanvoering van ING, Shell en Unilever koerst de AEX hoger. Maar het gaat wel erg hard. Een correctie ligt op de loer. Vele partijen zullen even winst gaan nemen. Morgen wordt een spannende dag. Dan komt de Europese Centrale Bank met gedetailleerd nieuws over de opkoop van obligaties.

Wat gebeurt er morgen met de koersen? De verwachtingen zijn enorm hoog. Indien het nieuws maar iets tegenvalt of te oppervlakkig is dan duiken de beurzen naar beneden. De kans op een daling lijkt dus groter dan op een stijging. Afwachten dus.

Opvallend is de koersontwikkeling rondom Imtech. Vandaag de grootste stijger binnen de MidKap. Gisteren werden er ineens  11000 turbo's long Imtech van een bepaalde serie gekocht, hetgeen en extreem veel is. De kopende partij gokt hiermee dus op een koersstijging van Imtech. U raadt het al, vandaag gaat de koers sinds lange tijd weer eens stevig vooruit, met meer dan 3%. Dat op zichzelf is niet zo uitzonderlijk. Maar vandaag was de eerste dag sinds zeer lange tijd dat de koers niet telkens tussendoor met verkooporders van 1 of 2 stuks op fors lagere koersen, de koers van Imtech naar beneden wordt gemanipuleerd. Betekent dit dat 1 van de shortzittende fondsen is gestopt met haar manipulatieve handelingen en haar positie heeft gedraaid naar een long positie. Ik heb al eerder beweerd dat Imtech extreem hard zal stijgen als het gemanipuleer met kleine orders stopt. Wellicht is dit het beginsignaal voor een forse stijging. Voor degenen die van een gokje houden. De koers staat nu op Eur3.49. Het wordt steeds moeilijker om sterk ondergewaardeerde fondsen eruit te pikken. Wellicht dat vele beleggers even uitstappen en wachten tot een daling optreedt, waarna ze weer instappen. De fondsen waarin grote shortposities zijn ingenomen blijven link, zo heeft het recente verleden bewezen. Bij een mindere dag verliezen deze fondsen procenten tegelijk. Dus beleggers blijven voorzichtig t.a.v. bijvoorbeeld SBM, Arcelor Mittal, Fugro, etc.