Datum 22 januari 2015

Eindelijk is het een feit. De ECB maakte vanmiddag bekend dat het in grote getale obligaties gaat opkopen. De Europese beurzen knalden direct na het nieuws omhoog, gingen binnen een paar minuten in de min om vervolgens weer fors te stijgen. De cyclische fondsen worden geacht het meest te profiteren van de opkoopacties. Vandaar dat deze het hardst stegen vanmiddag. Ook Shell en ING stegen fors.

Opvallend was vandaag opnieuw de koersontwikkeling van Imtech. Zoals gisteren al aangegeven werd er voor het eerst sinds lange tijd gisteren niet meer naar beneden gemanipuleerd. Dinsdag werden er opvallend veel turbo long derivaten gekocht. Vandaag stijgt de koers van Imtech meer dan 9%. Het nieuwe project in Polen dat vanmorgen werd gemeld kan de reden hiervoor niet zijn. Hier is dus ongetwijfeld meer aan de hand.

Met de huidige koersstijgingen zijn de shortzittende hedgefondsen het haasje. Deze verliezen momenteel honderden miljoenen.

Morgen zal het wellicht nog wel even doorstijgen. De vraag is nu hoelang het positieve effect van vandaag nog naijlt en wanneer de hoogtevrees begint op te komen.