Datum 25 januari 2015

De Europese beurzen stijgen opnieuw fors, en dat voornamelijk door het besluit van de ECB om de geldpersen aan te zetten. Dit ondanks de vele twijfels of dit wel gaat werken. In Amerika is nog steeds niet bekend of de huidige economische groei daar, en zo ja in welke mate, ook is veroorzaakt door het massale opkoopprogramma door de Amerikaanse Centrale Bank. In ieder geval zijn twee effecten direct waarneembaar: een forse daling van de rente en een daling van de Euro. Tevens stijgen de aandelenkoersen en zoeken beleggers hun heil in goud omdat deze laatste als waardevast wordt gezien.

Door de lage Euro worden Europese aandelen steeds aantrekkelijker voor buitenlandse beleggers. De beurzen zijn al hard gestegen dit jaar en de vraag is hoe lang dit door kan gaan.

Vooral de cyclische fondsen profiteren nu over het algemeen. Als de economie aantrekt voelen deze dat immers als eerste in hun cijfers. Toch zie je bepaalde fondsen omhoog en omlaag vliegen, hetgeen lastig is te verklaren. De bekende fondsen met grote shortposities lukt het nauwelijks mee te profiteren, ondanks de grote extra vraag op dit moment. Dit betekent dat de hedgefondsen die shortposities in die fondsen hebben nog steeds in staat zijn de koersen naar beneden de krijgen. Kijk naar SBM, Fugro en Arcelor Mittal, welke laatste maarliefst 5% inlevert, dit terwijl de AEX met 1.5% stijgt.

 

Wat betreft Arcelor Mittal kan worden geconcludeerd dat de koers wel erg laag staat. Met EUR8.30 zou het aandeel zolangzamerhand wel interessant moeten worden, zeker gezien de vele koopadviezen van grote analisten en vermogensbeheerders. Opmerkelijk is dat gisteren er twee koopadviezen voor Arcelor Mittal worden afgegeven met een doelkoers van EUR11, door Jefferies en HSBC, toch niet de minsten, maar toch krijgt de koers, in een ongekend positieve markt, een knauw van 5%, en dan ook nog bij een forse handel. Wel dient te worden vermeld dat twee grote zakenbanken, namelijk Morgan Stanley en Goldman Sachs beide in december een verkoopadviseur hebben afgegeven voor Arcelor Mittal, met doelkoersen van respectievelijk EUR 7.80 en EUR9. Blijkbaar hebben deze twee vermogensbeheerders zoveel macht dat zij ervoor kunnen zorgen dat de koers blijft dalen. Het wachten is dus op bijstelling van hun adviezen, waarna de koers van Arcelor Mittal de weg omhoog zal vinden.

 

ING was gisteren ook een uitzondering in de markt met een koersdaling van 1.9%. Een lage rente is ongunstig voor ING en tevens heeft de koers EUR 11,75 aangetikt waarna er opnieuw een forse correctie wordt ingezet.

Dit patroon is al vele maanden zichtbaar. Tussen EUR10-11 kopen en op

EUR11.60 -EUR11.70 weer verkopen. Dus korte ritjes.

 

Uitschieter in negatieve zin gisteren was Delta Lloyd met een koersverlies van meer dan 6%. Dit ont omdat beleggers ervan uitgaan dat de een daling van de rente zeer negatief werkt op haar financiële resultaat. De analisten zijn over het algemeen positief over Delta Lloyd. Wel heeft Rabobank Delta Lloyd afgelopen vrijdag van de kooplijst afgehaald en heeft zakenbank JP Morgan het aandeel van neutraal naar onderwogen gezet. Dit heeft ongetwijfeld impact gehad op de koersontwikkeling van afgelopen vrijdag. Delta Lloyd zal ongetwijfeld enorme last hebben van de forse rentedaling die de laatste maanden heeft opgetreden. Enerzijds stijgen hierdoor de verplichtingen omdat die op marktwaarde zijn gewaardeerd en anderzijds zijn de beleggingsopbrengsten kleiner in de toekomst. Door de hogere verplichtingen, ondanks de stijging van de obligatieportefeuille door de lagere rente, zal de solvabiliteit dalen (deze dient per begin 2015 op 200 te liggen volgens de nieuwe Solvency II regels). Door de daling van het eigen vermogen zal een hoger deel van de winst aan het eigen vermogen dienen te worden toegevoegd, waardoor er dus minder overblijft voor het dividend voor beleggers, welke laatste dus zal dalen. Tevens heeft Delta Lloyd in het recente verleden aangegeven dat zij de aandelenportefeuille heeft verlaagd waardoor het toekomstig rendement ook lager zal zijn.

Mocht de rente plots omhoogschieten dan zullen consumenten weer meer geneigd zijn geld op de spaarrekening te zetten i.p.v. verzekeringen af te sluiten, hetgeen ook negatief zal zijn voor Delta Lloyd. Indien Delta Lloyd dan ook nog de duration (looptijd) van haar obligaties blijkt te hebben verlaagd, om zo minder gevoelig te zijn voor een rentestijging, dan zal de solvabiliteit nog harder dalen. Stel dat de duration van de verplichtingen 20 jaar is, en die van de bezittingen 5 jaar (volgens de berekeningsmethodiek Solvency II), en de rente met 1% daalt, dan resulteert dat in een stijging van de verplichtingen met 20% en maar een stijging van de bezittingen van 5%. Dit betekent een daling van de financieringsgraad met zo’n 15%.

 

Aan de andere kant heeft Hedgefonds AQR, opgericht door twee voormalige medewerkers van Goldman Sachs, net een 3% belang in Delta Lloyd opgebouwd.

Dit is uiteraard geen garantie voor succes met Delta Lloyd, maar hedgefonds AQR zat eerder short in Fugro en nu voor 3% in SBM, en blijkbaar zijn ze in staat de aandelen hun wil op te leggen en deze fors lager te zetten. Omdat in Delta Lloyd relatief weinig gehandeld wordt, is het vrij eenvoudig de koers ervan neer te zetten op vooraf gewenste niveau's.

 

Imtech blijft nu even doorstijgen, voornamelijk omdat de dagelijkse manipulatieve effecten van handelaren even verdwenen lijken te zijn.

 

Zoals gezegd is het de vraag valt de AEX verder gaat doen. Indien er volgende week een correctie komt, dan kan het interessant zijn om bepaalde fondsen die dan fors gedaald zijn te kopen. Te denken valt dan weer bijvoorbeeld een ING . Indien Arcelor Mittal onder de EUR8 daalt begint dit fonds ook erg interessant te worden. Het mooie van deze situatie is dat bij de volgende daling ook vele fondsen zullen dalen die niet gestegen zijn tijdens deze stijgingsperiode en dus soms ondergewaardeerd worden in vergelijking met de rest van de beurs.

Voorbeelden zijn Delta Lloyd, Arcelor Mittal, ING, DSM, etc. Op die wijze kunnen mooie rendementen worden behaald op de korte termijn.