Datum 28 januari 2015

 

De beurzen hebben het t/m 24 januari jongstleden buitengewoon goed gedaan. De koersen bleven doorstijgen alhoewel er wel onderscheid moet worden gemaakt tussen de verschillende individuele fondsen. Begin deze week, gisteren en vandaag moest de beurs iets terug, maar lijkt nog steeds sterk. Wel zien we nu dat de bekende fondsen weer aangepakt gaan worden door de hedgefondsen, zoals SBM, Arcelor Mittal, blijkbaar ook ING. Het lijkt erop dat de beurs stevig ligt nu, dit ondanks slechte bedrijfscijfers in Nederland. En er komen nog heel wat slechte cijfers de komende weken.

Wel lijken een aantal fondsen wat hoog te staan en zouden die wel even uit kunnen gaan rusten. Andere fondsen staan nog steeds extreem laag. Deze fondsen, waaronder SBM, Arcelor Mittal, ING, Fugro, Shell, Imtech, etc stijgen zo af en toe even hard, maar dalen vervolgens weer naar (te) lage niveau’s. Wel blijkt er dus op bepaalde koersen van deze fondsen extra belangstelling te ontstaan, en laten de shortgangers het even afweten, dan knallen de koersen van deze fondsen omhoog. Totdat de hedgefondsen het weer mooi genoeg vinden en de koersen binnen luttele minuten weer fors lager worden gezet.

 

Bij Imtech bijvoorbeeld hielden de manipulerende partijen zich vorige week even afzijdig, en je ziet gelijk een stijging van 25 procent in een paar dagen. Maandag stond het fonds in de ochtendhandel nog 2% hoger maar wordt daarna snel 6% lager gezet. Hetzelfde zagen we vanmiddag bij SBM, dat meer dan 2% hoger koerste, maar binnen een half uur op 2% verlies wordt gezet. Het blijft dus een pokerspel. Ook Shell en ING zien we soms zonder verklaarbare reden plots met meer dan 1% zakken.

Voor daghandelaren en hedgefondsen wordt het ook steeds lastiger nog goed geld te verdienen, laat staan een rendement boven de benchmark te behalen. Met derivaten is het helemaal blind gokken. Je ziet soms intra-day enorme uitschieters bij een transactie in een kleiner fonds waarbij de koers met procenten tegelijk zakt of stijgt. Voor de Turbo’s die bij een koers van het aandeel afgesloten worden die dicht bij de actuele koers ligt, en dus een zeer hoge hefboom hebben, betekent dit dat de limiet vaak net geraakt wordt en de Turbo dus afgesloten wordt, met verlies van de bezitters daarvan uiteraard. De echte gokkers verliezen dus bakken met geld op dit moment.

 

Vandaar ook dat hedgefondsen met bosjes omvallen. Ze maken of woekerwinsten of vallen om. Maar ook degenen die woekerwinsten maken gaan uiteindelijk voor de bijl. Want de eerder behaalde winsten worden weer ingezet en het hoeft maar 1 keer fout te gaan dan is het einde verhaal. Zo werd onlangs bekend dat een hedgefonds 1 miljard dollar heeft verdiend met het speculeren op een olieprijsdaling. Dit hedgefonds had een relatief klein vermogen. Top zou je denken, maar wat als de olieprijs met hetzelfde percentage zou zijn gestegen? Dan was het einde verhaal geweest omdat de investeerders dan hun geld uit het fonds zouden hebben gehaald door de grote verliezen.

Niemand weet het dus op het moment. Het lijkt erop dat de beurzen nu ijzersterk zijn, maar het verleden heeft uitgewezen dat het dan oppassen geblazen is en er nog wel eens een stevige negatieve verrassing kan plaatsvinden. In ieder geval kan een negatief macro-economisch bericht de beurzen weer fors in elkaar drukken. Een deel in cash aanhouden, om dit later te investeren bij lagere koersen, lijkt dus geen slecht idee.