Datum 4 februari 2015

Vandaag een voorzichtige beursdag op de Europese beurzen. De AEX heeft bijna de hele dag in de min gestaan en sloot uiteindelijk op slechts 0.2% verlies.

Opvallend is de uiteindelijk nog kleine stijging van Shell, dat de hele dag fors in de min heeft gestaan. Dit ondanks de forse olieprijsdaling aan het eind van de middag. Zo blijkt maar weer er weinig logica zit in de koersontwikkeling van Shell.

De shortende hedgefondsen sloegen vandaag hard toe. Mede door het verspreiden van nieuwe fraudegevallen binnen SBM, werd SBM 9% lager gezet. Zo is alle winst van de laatste week weer verdwenen. SBM leek net de weg weer omhoog te vinden, maar tegen deze manipulerende handelaren is niets te beginnen, zo blijkt vandaag maar weer. Het is triest maar waar. Morgen komt SBM met cijfers. Indien die ook nog eens tegenvallen dan krijgt het fonds opnieuw grote klappen.

Hetzelfde geldt voor Imtech dat de laatste dagen ook weer slachtoffer van een manipulerende shorter is. Tot overmaat van ramp wordt dan ook nog bekend dat de Duitse justitie invallen bij Imtech heeft gedaan, en de shorters worden op hun wenken bediend.

Ook Fugro, een ander bekend fonds Voorde shorters wordt 4% lager gezet.

Voor Arcelor Mittal geldt hetzelfde. Dit aandeel lag er de laatste week zeer goed bij en herstelde stevig van de eerdere verliezen eerder dit jaar. En dan op een rustige dag wordt het aandeel weer zomaar meer dan 2% lager gezet.

En dan ING. wat ik gisteren al aangaf; als het aandeel in de buurt van de EUR 11.75 komt, dan wordt het aandeel lager gezet. Dit ondanks de vele koopadviezen met doelkoersen van EUR 13 of hoger.

CEO Olivier Piou van Gemalto heeft net als vorig jaar opnieuw een oproep gedaan aan Euronext om shortselling te verbieden. In Gemalto wordt naar schatting 17% aan shortposities gehouden, en met maar 1 doel, de koers in elkaar te drukken.

De commentaren op zijn interview tonen nog steeds aan dat er nog steeds velen zijn die volstrekt geen idee hebben welke strategie de shortgangers hanteren en hoe vernietigend dit werkt. Een paar jaar geleden waren er sterke aanwijzingen dat ook Shell werd gemanipuleerd door shorters. Zoals eerder al eens aangegeven lijkt het alsof er geen shortposities in Shell zijn of zijn geweest. Dit komt omdat er geen partij het risico neemt om voor meer dat 0.50% short te gaan in Shell, omdat dat een veel te hoog bedrag is. Er wordt dus bij Shell niet snel voldaan aan de limiet waarboven de shortpositie gemeld dient te worden. Shell heeft zo'n 4 miljard aandelen uitstaan. Een shortpositie van 0.5% in Shell staat gelijk aan een bedrag 20 miljoen maal de beurskoers is ongeveer Eur580 miljoen. Dit risico is zelfs voor een aanzienlijk hedgefonds te groot. Ter vergelijking: een shortpositie van 3% in SBM staat gelijk aan een bedrag EUR 54 miljoen.

Met nog een paar slechte beursdagen, en voornoemde fondsen kunnen op 5-10% lagere koersen dan nu worden aangeschaft. Een kwestie van timing dus.