Datum 4 januari 2015

De eerste handelsdag van het jaar begon goed. De AEX stond binnen luttele minuten 0.7% hoger. ING en Shell stonden 1.5% hoger en Fugro dikte zelfs meer dan 4% aan. SBM en Arcelor Mittal begonnen ook meer dan 1% hoger. Imtech kreeg er ook weer meer dan 3% bij. Beleggers hebben blijkbaar vertrouwen in deze fondsen.

 

Het feest was echter snel voorbij. De AEX werd al snel in de min geduwd en kwam daar niet meer uit, net zoals de overige Europese beurzen overigens. ING en Shell bleven nog in de plus, maar KPN, SBM, Unilever, Heineken gingen meer dan 1% terug.

Dit weekend werd bekend dat een exit van Griekenland steeds meer waarschijnlijk wordt. Dit zal wellicht wat impact hebben op de koersontwikkelingen van deze week. Tevens kwam in het nieuws dat er in Polen een claim wordt ingediend tegen Imtech. Deze claim berust op zogenaamde wanprestatie van Imtech m.b.t. de te late oplevering van sanitair voor de Poolse stadions in 2012 voor het EK voetbal. Het lijkt een wat vage claim. Het zou maar zo kunnen zijn dat de Polen hiertoe aangezet zijn, tegen vergoeding uiteraard, door bepaalde hedgefonsen die shortzitten in Imtech en dus belang hebben bij een koersdaling. Dergelijke berichtgeving helpt in ieder geval om het aandeel onder druk te zetten. Dit gevaar ligt steeds meer op de loer, omdat gebleken is dat negatieve berichtgeving over een bepaald fonds. Zoals vermeende fraude of iets vergelijkbaars, enorme negatieve impact heeft op de koers van het fonds, zodat de shortzittende hedgefonsen daarvan enorm profiteren.

 

De komende week zal wellicht een nog wat terughoudende houding op de beurzen worden aangenomen. De Euro is dalende en staat rondom de Euro 1.20, de laagste koers sinds lange tijd. Wellicht dat de buitenlandse beleggers nog een verdere daling verwachten, en dus ook wegblijven op de Europese beurzen. Als de Euro nog wat verder wegzakt, zo rond de Eur1.15-1.17, dan zullen buitenlandse partijen weer Europese aandelen kopen, waardoor de koersen weer zullen stijgen. Dus even geduld en er kan worden ingekocht op aanzienlijk lagere koersen op de Europese beurzen. De olieprijs zal waarschijnlijk ook niet al te ver meer zakken. Geduld lijkt te worden beloond.