Datum 6 januari 2015

Vandaag opnieuw een off-day op de beurzen. De beurzen zijn volledig in de ban van de waarde van de Euro en de olieprijs, welke laatste opnieuw fors zakte vandaag. Zowel voor de Euro als de olieprijs geldt dat deze op dit moment volledig bepaald worden de shortgaande partijen die bij koersen fors in elkaar drukken. De euro wordt stevig geshort door de geldmarkt fondsen terwijl de olieprijs volledig in elkaar wordt gedrukt door speculanten die gokken op een prijsdaling. Deze ontwikkelingen staan dus volledig los van de onderliggende fundamentals. Het is duidelijk dat de dalende vraag naar olie een daling van de olieprijs van meer dan 50% volstrekt niet rechtvaardigt. We zien voor de ontwikkeling t.a.v. de euro en de olieprijs dus hetzelfde patroon als bij de aandelen die de laatste tijd geshort worden. De dalinge nop zich geven bepaalde analisten blijkbaar weer een reden om steeds lagere targets voor de toekomst af te geven. Zo blijken analisten van de ABN AMRO en Goldman Sachs nu ook voor de wat langere termijn op basis van fundamentele factoren een forse daling van de Euro te voorspellen. Iedere keer trappen de analisten in dezelfde val en laten zich dus blijkbaar voortdurend leiden door hun emoties en de dagelijkse gang van zaken. In alle redelijkheid en met enig nuchter verstand kan worden gesteld dat de reacties op de valutamarkt en oliemarkt volstrekt overdreven zijn en absoluut niet gegrond zijn op basis van fundamentele ontwikkelingen op de markten. De koersen worden op dit moment dus bepaald door speculanten die op korte termijn snel en gemakkelijk geld willen verdienen. En telkens blijkt weer dat deze speculanten te ver gaan in hun hebzucht naar geld, en te lang doorgaan met hun spel, zodat uiteindelijk de fundamentals het winnen en herstel plaatsvindt.

 

De huidige speculanten zullen dus een keer winst moeten nemen en de assets (euro’s en olie termijncontracten) terug moeten kopen. Een volledige shake down kan alleen optreden als de speculatie tegen de euro en olie massale vormen aan gaat nemen, zoals in het verleden door Soros die het Pond volledig in elkaar drukte. Dut zullen de toezichthouders (centrale banken) en de politiek niet laten gebeuren, omdat dit een wereldwijde instorting van de economie zal betekenen. Maar we weten zolangzamerhand hoever hedgefondsen tegenwoordig gaan in hun winstbejag.

 

De speculanten, meestal hedgfondsen, maar ook vermogensbeheerders die short zijn gegaan in de Euro en olie, hebben ongetwijfeld voorzien dat daardoor ook de aandelenkoersen in elkaar zouden klappen en hebben hierop ongetwijfeld gespeculeerd door ook grote shortposities in aandelen in te nemen, dan wel door derivaten aan te schaffen die sterk in waarde stijgen bij koersdalingen. Dit heeft nog eens extra negatieve druk op de aandelenkoersen.

Hierbij doemt automatisch opnieuw de vraag op wat er exact gebeurt. De aandeelhouders die investeren in dezelfde hedgefondsen verliezen enerzijds veel geld, terwijl de hedgefondsen waarschijnlijk veel geld verdienen met hun eigen posities, waarmee ze automatisch koersdalingen afdwingen.

Het is duidelijk dat de koersdalingen van de olie en de euro dus veel te ver zijn doorgeschoten. Het lijkt dan ook redelijk te verwachten dat er zeer snel een fors herstel optreedt. Dit geldt voor zowel de olieprijs als de aandelenkoersen.

Wellicht wordt er morgen al fors ingezet op een stevig herstel en zullen de aandelenkoersen fors gaan stijgen. Anders wel op zeer korte termijn.