Datum 7 februari 2015

 

De beurzen lijken stabiel te zijn met telkens weer een krachtig herstel in de laatste uren van de handel na eerdere dalingen op de dag.

Arcelot Mittal moet zo maar weer even, zonder reden 1.2% terug. Ook ING daalt, maar met slechts 0.4%. Indien de beurzen over een breed vlak gaan dalen, dan zullen deze twee fondsen waarschijnlijk nog een paar forse tikken krijgen. Dan ontstaan er mooie koopmomenten voor Arcelor Mittal en ING. Arcelor Mittal lijkt interessant te worden op Eur8. Voor ING is de koers onder de Eur 10.50 een mooi instapmoment.

Opvallend op vrijdag 6 februari 2015, is het bericht over zakenbank Kempen & Co. Eerder deze week stopte de CEO ermee wegens verschil van inzicht, zo wordt gezegd. Vrijdag wordt bekend dat topanalist van Kempen & Co geschorst is wegens het lekken van vertrouwelijke informatie van Arcadis naar zijn klanten. Een kat in het nauw maakt rare sprongen zullen we maar zeggen. Deze zogenoemde topanalist heeft ooit de neergang van Imtech voorspeld. Daarna sloeg hij een beetje door met BAM. Hij downgrade BAM en geeft een koersdoel op 20 augustus af voor BAM van EUR 0.50, dit terwijl de koers op dat moment boven de EUR 2 staat (zie mjjn column van 20 augustus 2014 in het archief). Het gevolg is een koersdaling van 17%. Kempen adviseert al haar klanten afscheid te nemen van het aandeel. Het aandeel stond op dat moment onder de EUR1.60.Het aandeel is i.p.v. naar de voorspelde EUR0.50, gestegen naar EUR2.90. De klanten van Kempen missen dus maarliefst 80% koerswinst in 6 maanden. Begin 2014 zocht Kempen ook al naar een snelle gegarandeerde winst, door onrechtmatig gebruik te maken van vertrouwelijke informatie over Arcadis, welke zij per ongeluk in handen kreeg.

Daarnaast was de handel in en koersontwikkeling van BAM begin augustus opmerkelijk (zie mijn columns). Vlak voor het rapport van Teeuwisse van Kempen uitkwam werd het aandeel veelvuldig naar beneden gemanipuleerd en werden er grote shortposities opgebouwd. Zeer grote kans dat Kempen dit o.a.is geweest. Deze dachten hiermee waarschijnlijk megawinsten te aken na het negatieve rapport, want dan zou de koers immers gegarandeerd in elkaar storten. Het liep echter even anders. De koers herstelde snel. Het lijkt dan ook waarschijnlijk dat niet alleen de klanten van BAM veel geld hebben verloren of laten liggen met BAM, maar dat ook Kempen zelf grote verliezen heeft geboekt door haar shortposities van begin augustus vorig jaar. Het zou ook nog wel eens kunnen dat de AFM een onderzoek heeft ingesteld naar de ontwikkelingen van BAM in augustus vorig jaar en de rol van Kempen daarbij. Wellicht zijn de uitkomsten van een dergelijk rapport deze week door AFM aan Kempen bekendgemaakt. Het kan bijna niet anders of er is veel meer aan de hand rondom Kempen. Het lijkt dan ook geen toeval dat zowel de CEO als de Financieel Directeur eerder deze week zijn opgestapt. De scoringsdrift van een topanalist zou wel eens heel grote gevolgen kunnen hebben voor de zakenbank.