Datum 9 februari 2014

De beurzen blijven wat aanmodderen. Met een min van 0.8% maakte de AEX voor het eerst sinds lange tijd weer eens wat verlies. De enige opvallende stijger was Arcelor Mittal met meer dan 3% winst.

 

Er zijn vele onzekerheden op dit moment in de markt. Waarschijnlijk exit voor Griekenland en vele bedrijfscijfers die deze weken gaan komen. Een kleine correctie kan wel even plaatsvinden waardoor een mooi koopmoment ontstaat voor bepaalde fondsen, zoals bijvoorbeeld ING.

Uiteraard is de geldinjectie van de Europese Bank een veelbesproken onderwerp van gesprek. Wat gaat dit opleveren? Grote banken hebben al aangegeven dat zij hun obligaties niet gaan verkopen. Daarnaast is de verwachting dat er minder obligaties door de verschillende landen worden uitgegeven dit jaar. De Europese Bank gaat dus op grote schal obligaties aankopen, terwijl het aanbod daalt. Dit betekent dat de koersen van de obligaties zullen stijgen, waardoor de rente daalt. Een nog lagere rente dus, die de economie een boost moet geven. Door dit lage rendement op staatsobligaties moeten beleggers om meer rendement te behalen in meer risicovolle beleggingen. Dan zijn we weer terug bij af, want dan stijgen deze risicovolle beleggingen door kunstmatig gecreerde vraag, en dus blazen we de beurzen opnieuw op zonder fundamentele basis. Het gevolg op een harde landing is dus groot.

 

Door de lage rente daalt de Euro t.o.v. andere valuta. Voor landen die hun valuta hebben gekoppeld aan de Euro is dit een ramp. Dit blijkt wel uit de acte van de Zwitserse central bank, die de koppeling onlangs losliet omdat het te link werd. Nu is wellicht de Deense Kroon aan de beurt.

De Centrale bank van Denemarken koopt zich al jaren helemaal suf aan Euro’s om de koers van de Euro niet te ver te laten zakken t.o.v. de Deense Kroon en deze binnen de oorspronkelijke vastgestelde bandbreedte te houden. Dit wordt gedaan met reserves van de Deense centrale bank die dus steeds meer euro’s koopt en inruilt tegen buitenlandse deviezen. Zo kocht de Deense centrale bank in januari alleen al voor meer dan 12 miljard aan Euro’s. Op een gegeven moment heeft de Deense centrale bank zoveel euro’s dat het risico te groot wordt. Stel dat de euro instort dat wordt de waarde van de deviezen in Euro’s dus minder waard. De verliezen kunnen dan tot ongekende hoogten oplopen. Doet ze dit niet meer dan daalt de euro en stijgt dus de Deense Kroon, net zoals bij de Zwitserse Franc is geschiedt, waardoor de export van dat land onder druk komen te staan, en daardoor de economische ontwikkeling. Een ander middel dat de Deense centrale bank hanteert is de rente verlagen in eigen land. Hierdoor daalt de vraag naar Deense Kronen en zakt de koers i.v.m. de euro. De rente is al extreem laag dus dit middel kan niet lang meer worden ingezet.

 

De aasgieren zitten al klaar en speculeren op de ontkoppeling van de Deense Kroon en de euro. Dit proces kunnen activeren door de euro te laten dalen, door bijvoorbeeld massaal short te gaan in de euro. Dan wordt op een gegeven moment de koers van de euro onhoudbaar en zal een verdere daling inzetten. Denemarken mag hopen dat de hedgefondsen de armen niet ineen slaan en gezamenlijk de euro zodanig in elkaar drukken dat de koppeling niet langer houdbaar wordt, zoals bij de Zwitsers. Zo wordt een land met een relatief sterke economie dus gestraft.