Datum 11 november 2014

Terwijl de Amerikaanse beurzen het ene record na het andere record bereiken, blijven de Europese beurzen een beetje aanmodderen. Voor de AEX blijft hetzelfde patroon intact. Als Shell stijgt dalen ING en Unilever. Als het merendeel van de aandelen stijgt dat worden een paar van deze zwáargewichten lager gezet zodat de AEX niet teveel stijgt of zelfs daalt. Zo ook vandaag. ING wordt zonder reden fors (0.8%) lager gezet, na overigens een goede start in het eerste uur van de handel (+0.8%). Dit zoals eerder aangegeven ondanks de vele koopadviezen van de laatste tijd. Het fonds wordt duidelijk geblokkeerd en mag niet doorstijgen. Indien de partij die hiervoor verantwoordelijk is met de koersdrukkende praktijken stopt, zal ING zonder twijfel fors door kunnen stijgen.

 Ook de koersontwikkeling van Shell vertoont rare capriolen en vertoont geen natuurlijk beeld. Als de overige AEX fondsen omlaag gaan mag Shell omhoog. Als ING en Unilever, of een van beide te hard stijgen, dan wordt Shell fors lager gezet. Zo ook vandaag, wat resulteerde in een koersverlies van 1%.

 Een ander opvallend aandeel is Arcelor Mittal. Dit fonds wordt volledig door shortende fondsen in elkaar gedrukt. Ook voor Arcelor Mittal staan vele koopadviezen genoteerd, en bovendien waren de vorige week gerapporteerde kwartaalcijfers prima. Blijkbaar zitten een paar hedgefondsen zwaar short en duwen deze de koers naar beneden.

 Dan zult u zeggen, onzin want hiervan blijkt niets het AFM Shortselling register. Dat klopt, maar dit register blijkt niet het volledige beeld te geven van de daadwerkelijke shortposities. Dit volgt mede uit de cijfers van Markit. Deze Data-leveracier meldde onlangs dat de totale waarde van het aantal werkelijke shortposities drie keer zo hoog is dan uit de registers van de Europese toezichthouders blijkt. Indien je de koersontwikkelingen nauwgezet volgt, dan moet Markit wel gelijk hebben. Alleen vertrouwen op cijfers van de AFM, kan je dus volledig op het verkeerde been zetten.

Hopelijk stoppen de koersdrukkende shortende hedgefondsen snel met hun activiteiten, zodat de AEX dit jaar nog fors hoger kan afsluiten.