Datum 6 november 2014

Vandaag een wisselend beeld op de Nederlandse beurs gedurende de dag. Tot 14.30 uur staan de AEX en AMX index iets onder het slot van gisteren. De woorden van Draghi stuwen de AEX naar een plus van 1.2%, waarbij ING 2% plust en ook Shell en Unilever stijgen. Tot 16.00 uur wel te verstaan, waarna ING binnen 20 minuten zonder reden 3% verliest en in de min komt. Ook Shell moet terug terwijl Unilever en een groot aantal andere fondsen stabiel blijven liggen. De AEX index zakt door de grote dalingen van o.a. ING en Shell ook richting slotstand van gisteren. Het lijkt er nog steeds op dat er speculanten zijn die de AEX bewust drukken. Dit lijken ze te doen door met de zwaargewichten ING, Unilever en Shell te spelen. 

Opmerkelijk vandaag waren vooral de ontwikkelingen rondom Fugro, SBM, ING, Delta Lloyd en, BAM. De door shortende hedgefondsen extreem geplaagde bedrijven Fugro en BAM stegen respectievelijk 32% en 18%. Geen shortende activiteiten vandaag dus. Wel opvallend dat vanmorgen duidelijk werd dat de topman van Fugro net voor EUR 120.000,-- aandelen Fugro heeft gekocht. Goede timing, of ………..

Ook SBM knalt vandaag omhoog, en wel met 5%. Ook voor dit fonds kun je van de handels-transacties en de koersvorming gedurende de dag afleiden dat de hedgefondsen vandaag een rustdag hebben genomen. Ben benieuwd of ze morgen terug komen.

Wel is duidelijk dat als de shortende fondsen geen activiteiten ondernemen de koers direct omhoog knalt. Dit is ook logisch omdat vele aandelen op de Nederlandse beurs kunstmatig laag zijn en worden gehouden door deze shorters.

Voor ING ligt dit anders. ING lag er de hele dag slecht bij en stijgt plotseling hard, waarna direct een forse onverklaarbare daling volgt. De koersontwikkeling van ING lijkt onnavolgbaar en niet logisch. Het stijgt wel langzaam en gestaag, maar dan ineens zakt het binnen korte tijd weer richting de EUR11. Op elke stijging volgt veelal direct een reactie met een koersdaling. Ik heb eens gekeken naar een aantal individuele transacties in ING aan het einde van de dag. En dat was een vreemde gewaarwording. In ING werden vandaag maar liefst meer dan 30 miljoen aandelen verhandeld. Dan zou je zeggen dat je met weinig handel weinig invloed op de koers kan uitoefenen. In de laatste minuten waren er opvallend vel transacties in ING waarbij kleine verkooporders werden ingelegd en daardoor de koers naar benden werd gezet. Kijkt u maar naar een kopie van een paar transacties zoals vermeld in het FD:   

Laatste transacties

Laatste transacties

17:22:47 koers 0.5 cent lager gezet met verkooporder van 44 aandelen

17:23:28 koers 1 cent lager gezet met verkooporder van 45 aandelen

17:24:01 koers 0.5 cent lager gezet met verkooporder van 45 aandelen

17:25:20 koers 0.5 cent lager gezet met verkooporder van 45 aandelen

17:26:34 koers 0.5 cent lager gezet met verkooporder van 47 aandelen

17:22:47 koers 0.5 cent lager gezet met verkooporder van 44 aandelen

17:26:34 koers 0.5 cent lager gezet met verkooporder van 17 aandelen

17:28:09 koers 0.5 cent lager gezet met verkooporder van 45 aandelen

17:29:05 koers 0.5 cent lager gezet met verkooporder van 65aandelen

Bij Imtech is het nog bonter. Zo’n 6 seconden voor het slot wordt de koers 1.3% lager gezet door een verkooporder van slechts 223 aandelen (750 euro):

Voor ING was er zelfs verlies aan het einde van de dag, dit ondanks de koopadviezen vandaag van 3 belangrijke zakenbanken, met koersdoelen van gemiddeld zo’n EUR14.