Datum 1 december 2014

 

Vandaag, 1 december 2014, was een matige dag voor de Amsterdamse beurs met veelal lagere koersen. Vooral de olie-gerelateerde aandelen zoals Shell, SBM en Fugro moesten het ontgelden. In de commentaren wordt voortdurende de lagere olieprijs als oorzaak van de koersdaling aangegeven. Dit geldt echter alleen voor Shell. Shell is in een paar dagen meer dan 7% gedaald. Bij de huidige koers van Eur26,77 en een daarbij behorende hoger dan 4% dividendrendement zal Shell ongetwijfeld op korte termijn flink herstellen.

De olieprijs zal wel even stabiliseren of zelfs weer wat herstellen. Daarnaast is Shell dus veel te hard weggezakt. Dan ook nog eens te bedenken dat Shell het meestal goed doet als de rest van de aandelen dalen.

 

Voor SBM en Fugro geldt dit allemaal niet. Deze fondsen zoals u inmiddels weet volledig gemanipuleerd door de shortende hedgefondsen. Van een consistente stijging zal bij Fugro en SBM geen stijging zijn. Hetzelfde geldt voor fondsen als Aperam, KPN, Arcelor Mittal, etc.

 

De ruimte voor de AEX om nog even door te stijgen lijkt dan ook voor de korte termijn beperkt. De vandaag bekend geworden uitslagen van de stresstest van verzekeraars helpt ook al niet mee. Een aantal Nederlandse fondsen blijkt ook gezakt. De lage rente van 1% blijkt op lange termijn een risico te vormen voor een aantal verzekeraars.

 

De beurs lijkt een beetje moe met lage positieve uitslagen bij goede berichten en fors lagere koersen bij negatieve berichten. De risico's op lagere koersen neemt dus toe. Shell kan wellicht daling van de AEX wat temperen door te stijgen.