Column 1 oktober 2014

Datum 1 oktober 2014

Vandaag was het bijltjesdag. De hedgefondsen uit Amerika en Engeland slaan ongekend hard toe. Aperam, SBM en Fugro, waarin onlangs grote shortposities zijn opgebouwd zijn vandaag met 3.5% tot 5.5% naar beneden gemanipuleerd. Het blijft vreemd dat de hele wereld weet wat er gebeurt, maar niemand er iets aan doet. 

Ik heb al eerder aangegeven dat het ook met AM, Unilever en Randstad niet snor zit. De koersontwikkeling van deze fondsen de laatste weken geeft duidelijk aan dat deze fondsen waar mogelijk stelselmatig naar beneden worden gedrukt.

Juridisch dient te worden bewezen dat deze fondsen kunstmatig naar een bepaalde koers worden gebracht. Je kijkt dus naar de handel, kijkt of je er regelmaat in kunt vinden en daarna of iemand die naar maximale winst streeft zo zou handelen (waaronder kosten versus opbrengsten. Waarom zou iemand 2 aandelen voor 0.5eurocent lager aanbieden dan de op dat moment actuele koers. Waarom zou iemand juist op momenten dat weinig handel is pakketjes aandelen aanbieden voor steeds lagere koersen. Tevens wordt soms een shortpositie afgewikkeld terwijl die een enkele dag of een paar dagen later weer wordt opgevoerd, zonder relevante berichtgeving over de economie, het fonds of de sector. En dit geschiedt dan ook nog op consistente wijze. Dit patroon is nu zichtbaar bij een aantal fondsen zoals hierboven aangegeven. Hetzelfde patroon was enige tijd geleden gedurende meerdere maanden ook zichtbaar bij, Shell, ja u leest het goed, ons grootste fonds, die nadat partijen de bekende activiteiten staakten, als een raket van Eur26 naar Eur30 steeg. Dit zonder noemenswaardige berichten rondom Shell en/of de sector. Het zelfde lot betrof DSM en Delta Lloyd.