Column 10 augustus 2014

Datum: 10 augustus 2014

Op vrijdag 8 augustus 2014 zien we weer een aantal opvallende koersontwikkelingen. De Financiele Telegraaf en het FD geven in hun dagcommentaren aan dat marktpartijen deze koersontwikkelingen niet kunnen verklaren.

Het betreft hier mede de fondsen TNT en in nog sterkere mate bouwfonds BAM, welke laatste maarliefst bijna 20% wegzakte in de laatste drie kwartier van de handel. TNT daalt de laatste weken al gestaag met een dagelijkse  consistente koersontwikkeling. Kort na de opening van de Amsterdamse effectenbeurs, als de begin handel is verwerkt, wordt de koers van TNT 1 tot 2% lager gezet en wordt de koers gedurende de rest van de handelsdag op dat niveau gehouden. Mocht de koers toch per ongeluk in de loop van de dag stijgen dan wordt de koers met 1 grote verkooporder opnieuw fors lager gezet. Tevens blijkt uit de transactieoverzichten dat op iedere incidentele stijging van het aandeel er meestal direct een daling van de koers optreedt. Dit patroon is vooral herkenbaar na de publicatie van de 2e kwartaalcijfers die op zichzelf niet goed maar zeker niet dramatisch slecht waren. Uit het shortselling register van de AFM  van 7 augustus blijkt inderdaad dat er een nieuwe shortpositie van 0.5% in het aandeel TNT is opgebouwd. Dit betekent dat er de laatste week (laatste weken, want meldingsplicht geldt alleen indien meer dan 0.5% short is gegaan) door het hedgefonds zo’n 2.75 miljoen aandelen op de markt zijn gebracht, terwijl de gemiddelde daghandel in TNT zo’n 1 miljoen aandelen betreft. Met deze 2.75 miljoen aandelen is het vrij simpel om met vele kleine en een paar grote verkooporders de koers van het aandeel lager te zetten en te houden. De koers van TNT stond begin afgelopen week op EUR 5.80 en nu op zo’n EUR 5.50.

De koers stond een paar weken geleden nog op EUR 6.50 en stel dat de gemiddelde verkoopprijs van het hedgefonds op zon’n EUR 5.80 ligt, dan is de winst op dit moment zo’n EUR 800.000 (2.5 miljoen x EUR 0.30). Een mooie winst in 1 week en zonder al teveel risico’s, want het hedgefonds kan gewoon aandelen blijven verkopen zonder dezein het bezit te hebben en er is dus in principe geen grens. Daarbij hebben andere professionele marktpartijen dit spel uiteraard al lang in de gaten en houden hun handen wel af van TNT, omdat verlies dan verzekerd is. Bovengenoemde winst is in de praktijk uiteraard veel hoger omdat het hedgfonds hoogstwaarschijnlijk vooraf derivaten heeft aangeschaft die met multiplier effect stijgen indien de koers van het aandeel BAM daalt, zoals putopties en turbo’s short.

Met BAM is het nog veel erger. Hier zitten vele hedgefondsen short. Uit het AFM shortselling register blijkt dat het totale percentage shortposities in BAM 3.86% is. Zoals hierboven aangegeven is de koers van het aandeel afgelopen vrijdag op een rustig moment vlak voor het einde van de handel, op een moment waarop veel handelaren al weekend vierden, bijna 20% lager gezet. En dit niet een bij uitzonderlijk hoge volumes. Omdat er 270 miljoen aandelen van BAM in omloop zijn en er tot 9 augustus jongstleden de totale shortpositie in het BAM aandeel zo’n 4% bedraag, betekent dat de hedgefondsen die zijn shortgegaan gezamenlijk in de laatste 3 kwartier van de handel op 8 augustus 2014 samen meer dan EUR 3 miljoen (11 miljoen x EUR 0.35) hebben verdiend. Een leuke meevaller zo voor het weekend. In het shortsellingregister van de AFM van 11 augustus en/of 12 augustus aanstaande zal kunnen worden afgeleid of deze grote koersdaling is het gevolg is van nieuwe en/of extra shortposities die door partijen zijn ingenomen.

Goeroe