Column 11 september 2014

Datum 11 september 2014

Vandaag begon de dag met een kleine winst van 0.2% voor de AEX. Opvallend daarbij was de forse koerswinsten van de fondsen die gisteren de hardste klappen kregen. Zo stond SBM na 10 minuten 1.1% in de plus en ook Randstad, OCI, KPN, en Fugro konden mooie winsten van meer dan 0.6% bijschrijven. Echter de vreugde was van korte duur. Ondanks het feit dat de AEX lang tussen de +0.1% en -0.1% bleef hangen werden de koersen van voornoemde fondsen fors naar beneden gedrukt. Binnen een paar minuten waren ze de winst kwijt, behalve KPN, dat in de plus bleef. Fugro en OCI kregen in de loop van de dag nog een paar forse tikken en sloten beiden fors lager. Weer het reeds bekende hedgefonds patroon.

Wellicht is het goed om de koersontwikkeling van Randstad eens onder de loep te nemen. Dit aandeel daalt al weken gestaag wat op zichzelf een vreemde ontwikkeling is. De financiƫle cijfers zijn op zich niet dramatisch en analisten van de grote banken zijn over het algemeen positief over Randstad. De vraag is dan ook waarom het aandeel toch voortdurend daalt. Begin dit jaar stond het aandeel nog op EUR 50,-. Op 1 juli stond het aandeel nog op EUR 44,-. Ondanks dat de AEX nu zo'n 4% hoger staat dan begin dit jaar, is de koers van Randstad 20% gezakt.

Dit is des te vreemder omdat de grootbanken al enige tijd overwegend positief gestemd zijn. Hieronder treft u de adviezen die de laatste maanden over Randstad zijn gepubliceerd:

Datum.                              Bank                                      Advies                                  Koersdoel EUR

5-9-2014.                          Credit Suisse                         Kopen                                   44

28-8-2014                          SNS                                      Kopen                                   47

4-8-2014.                           Kepler                                  Kopen                                   46

1-8-2014                            ING                                      Kopen                                   50

1-8-2014.                           Standaard & Poor                 Kopen                                   niet bekend

1-8-2014                            RBC                                     Kopen                                   40

31-7-2014                         TGB                                        Kopen                                   52

28-7-2014                         KBC                                        Kopen                                   47

16-7-2014                         Goldman Sachs                       Kopen                                   53.50

11-7-2014                         NatixisHouden                        Houden                                 39

3-7-2014                           Bank of America/ML.              Verkopen                             36

3-7-2014                           ABN AMRO                             Kopen                                   52

26-6-2014                         Deutsche Bank                       Verkopen                              36

Begrijpt u het nog? Van de 13 laatste adviezen over Randstad zijn er 10 koopadviezen met een gemiddeld koersdoel voor Randstad van EUR 47, terwijl de huidige koers inmiddels is weggezakt tot EUR 37,-. Al deze grootbanken adviseren hun klanten dus om Randstad in hun portefeuille op te nemen, en toch daalt het aandeel consistent.

Er moet dus iets anders aan de hand zijn. Uit de lijst hierboven blijken er echter 2 verkoopadviezen te zijn, namelijk van de Bank of America / Merill Lynch en Deutsche Bank een door beide banken afgegeven koersdoel van EUR 36. Is dit gewoon toeval of is hier sprake van onderlinge afstemming. Buiten het feit dat deze adviezen op zichzelf vreemd lijken, in ogenschouw nemende de financiƫle resultaten en de adviezen van de andere grootbanken. Zijn de laatsten volledig de weg kwijt?

Feit blijft dat de adviezen van de Bank of America / Merill Lynch en Deutsche Bank blijkbaar hebben geleid tot de koersdaling. Als hun klanten massaal uit Het aandeel Randstad zouden zijn gestapt, dan zou de koersdaling snel na het uitbrengen van de adviezen hebben plaatsgevonden, dus dat kan de reden niet zijn. Dan blijven er 2 mogelijkheden over:

1. de Bank of America / Merill Lynch en Deutsche Bank verkopen zelf het aandeel massaal middels het innemen van shortposities

2. De banken hebben afspraken met hedgefondsen dat deze de koers van Randstad middels short gaan in elkaar drukken.

Er zijn zo'n 170 miljoen aandelen Randstad in omloop. Bij short gaan, aandelen verkopen die je niet hebt, bestaat een meldingsplicht bij de AFM indien een partij 0.5% of meer van het totale aantal uitstaande aandelen, short is gegaan. Voor Randstad betekent dit dus een meldingsplicht indien er door een partij meer dan 850.000 aandelen short is gegaan. Indien een partij daaronder blijft is er geen meldingsplicht. Als het gemiddeld aantal verhandelde aandelen per dag minder dan 400.000 stuks bedraagt, dan kan er met 850.000 aandelen heel wat invloed worden uitgeoefend. Daarnaast kunnen de banken afspraken hebben gemaakt met meerdere hedgefondsen die net onder de 0.5% moeten blijven, zodat het short gaan door die hedgefondsen voor niemand bekend wordt.

Het koersverloop van Randstad is gelijk aan dat van SBM, dus kunt u zelf uw conclusie wel trekken. De vraag is wanneer het spel uitgespeeld is, en de koers weer naar normale hoogte schiet.

Goeroe