Column 12 augustus 2014

Datum: 12 augustus 2014

Dat was gisteren even schrikken voor de hedgefondsen die short zitten in Fugro en SBM. Ze hadden gisteren even een rustdag genomen, waardoor de koers van Fugro met 7.5% steeg en die van SBM met meer dan 5%. Vandaag moest er dus even wat rechtgezet worden om weer winst bij te kunnen schrijven. Fugro opende slechts 1 procent lager maar na de altijd wat drukkere openingshandel wordt er weer toegeslagen. Het fonds wordt netjes in de loop van de dag uiteindelijk 10% lager gezet. Door kleine verkooporders die onder de actuele koers liggen en zo af en toe een grotere verkooporder om even een wat grotere koersdreun te bewerkstelligen. SBM opent hoger, maar na de aanvangshandel wordt gedurende de hele dag met zeer kleine verkooporders die steeds 0.7, 0.6, 0.4 of 0.2 Eurocent lager liggen dan de actuele koers. Stijgt het aandeel, meestal bij grotere orders, dan wordt de koers binnen een paar seconden met een verkooporder lager gezet. Vervolgens wordt het aandeel op -3% gehouden. Zo wordt elke dreigende stijging de kop ingedrukt. Je vraagt je af hoever dit door kan gaan, zeker in ogenschouw nemende dat het aantal koopadviezen voor de betreffende aandelen aanzienlijk toeneemt en de koers steeds verder van de reële waarde komt te liggen. Laten we aannemen dat er vandaag zo’n 500 verkooporders van zo’n 200 aandelen per verkooporder door de hedgefondsen op de markt zijn gebracht, plus 10 grotere orders van 10.000 stuks om de koers even wat harder naar beneden te drukken, dan hebben de hedgefondsen vandaag totaal zo’n 200.00 aandelen nodig gehad om te verkopen. Die hadden ze niet dus zou de shortpositie met zo’n 0.1% moeten zijn toegenomen (totaal zijn er 200 miljoen aandelen SBM in omloop). We zijn benieuwd en wachten af wat het AFM shortselling register morgen te melden heeft ten aanzien van de wijzigingen in de shortposities van Fugro en SBM.  

Voor TNT geldt dat deze niet boven de 5,605 mag uitkomen, zodat de koers direct wordt gecorrigeerd indien dat toch mocht geschieden. Na het einde van de handel wordt deze nog even 2 Eurocent naar beneden gezet op EUR1.59.

De zittende aandeelhouders, waaronder particulieren, banken, verzekeraars en pensioenfondsen moeten wel een goed incasseringsvermogen hebben. Ze verliezen immers procenten per dag en tientallen procenten in een paar maanden, zonder dat er een fundamentele reden ligt achter de koersdaling. Ook worden analisten steeds zenuwachtiger, want het is uiteraard vervelend indien je op basis van een fundamentele analyse een aanzienlijke koersstijging verwacht en dus een koopadvies geeft, dat dan plotseling een paar hedgefondsen opduiken die door het verkopen van aandelen die ze niet eens hebben, het aandeel tientallen procenten lager zetten en daarmee ten koste van de zittende aandeelhouders veel geld verdienen. Maar ja, het gaat zoals meestal niet om gelijk hebben maar gelijk krijgen.

Als we het rijtje topdalers van vandaag binnen de AEX bekijken, dan is dit een consistent rijtje met aandelen waarin de hedgefondsen momenteel het actiefst zijn. Naast Fugro en SBM zijn dit Boskalis, Gemalto, KPN, Arcelor Mittal, Randstad en in iets mindere mate Akzo. Dit rijtje met aandelen komt de laatste drie maanden veelvuldig voor. Daghandelaren en andere professionele handelaren zijn uiteraard niet gek en blijven wel weg uit deze aandelen, waardoor er nog minder vraag is en waardoor het aandeel dus nog sneller in koers daalt. Deze fondsen lijken ook volstrekt immuun voor het algemene sentiment van de beurs, met andere woorden als de AEX index plotseling sterk stijgt, dan gebeurt er nauwelijks iets met deze fondsen. Wel stijgen de koersen van deze aandelen aanzienlijk als de hedgfondsen hun posities daarin sluiten (dus de verkochte aandelen terug gaan kopen), dan wel als ze even niet actief zijn.

Dit alles kan blijkbaar heel lang doorgaan want niemand lijkt in te grijpen. Imtech is een mooi voorbeeld die zo’n lage koers heeft bereikt dat ze geen aandelen meer kan uitgeven, zodat de banken Imtech de duimschroeven nog meer aandraait door hogere rentes te berekenen, waardoor ze nog meer in de problemen komen en dus in een vicieuze cirkel terecht zijn gekomen. Tijdens de financiële crisis hebben we hetzelfde spel gezien bij het aandeel Fortis, waarvan iedereen zich de afloop nog herinnert. Maar ook bij ING, welke met een koers van minder dan EUR 3.00 ook op het randje van de afgrond hing, zeker met het toenemende risico van een bankrun (het verschijnsel dat zeer veel rekeninghouders bij een bank tegelijkertijd al hun spaargeld (willen) opnemen, waardoor voor de bank een acuut liquiditeitsprobleem ontstaat, en waardoor een faillissement onafwendbaar is).

Goeroe