Column 13 oktober 2014

Datum 13 oktober 2014 (16.15 uur)

Afgelopen vrijdag 10 oktober was het opnieuw raak. Vooral de Europese beurzen moesten het weer ontgelden. Er begint zich steeds meer een opvallend en consistent patroon voor de Europese indices, waaronder de AEX, af te tekenen.

Als we naar de koersontwikkelingen binnen de AEX van afgelopen vrijdag kijken, en dan tot 12. uur 's middags dan zien we opnieuw het lijstje met de bekende dalers opdoemen, namelijk Fugro, SBM, Randstad, AM, OCI, etc. Kortom de aandelen die de laatste tijd vol geshort werden, krijgen ook vrijdag de hardste klappen. Een aantal van deze fondsen dalen zelfs meer dan 4%. Bij grote omzetten? Nee. Op dezelfde wijze als doorgaan het geval is? Ja. Zelfs op momenten dat de beurs over een breed front stijgt, blijven deze fondsen muisstil liggen, of dalen zelfs nog wat extra. Hetzelfde beeld is bij zowel BAM, Aperam, als Air France KLM waar te nemen.

Zoals eerder aangegeven begint ook bij Unilever een dergelijk beeld zichtbaar te worden.

Bij alle hierboven genoemde fondsen kunnen we al weken lang getuige zijn van relatief harde koersdalingen in zeer korte tijd, terwijl de rest van de beurs rustig blijft liggen. Zo werd er met kleine plukjes handel in SBM afgelopen vrijdag om 16.25 uur binnen 3 minuten 0.6% extra van de koers afgehaald. Zonder enige reden overigens. Dergelijke koersontwikkelingen zien we bij alle bovengenoemde fondsen en dan alleen in de vorm van koersdalingen. Hetzelfde geldt voor de AEX index als geheel. Regelmatig ligt de AEX er heel goed bij en dan plots, zonder reden, wordt de index fors naar beneden gezet. Soms lijkt het erop dat de AEX de dag simpelweg niet met winst mag afsluiten. Hetzelfde geldt overigens ook voor de Duitse DAX index. Dit effect wordt uiteraard versterkt op het moment dat negatieve ontwikkelingen over de Europese en/ of Duitse economie worden gepubliceerd. De Amerikaanse beurs blijft overigens verrassend goedi liggen en staat nog steeds net onder haar all-time-high. Het grote verschil met de Europese beurzen slechts te verklaren door de sterke Amerikaanse economie lijkt me nogal kort door de bocht. Daarnaast weet iedereen van de biljoenen dollars die de Amerikaanse centrale bank, de FED, in de Amerikaanse economie hebben gepompt.

Er lijkt meer aan de hand. Waarom doen alleen de Europese beurzen het zo slecht, zeker als we kijken naar de all-time-highs en de huidige standen van de Amerikaanse en de Europese indices? Daar kom ik binnenkort nader op terug. Opvallend in ieder geval voor de beurs van vandaag is dat de hedgefondsen die massaal short gingen de laatste tijd, vandaag tot 15.00 niet aanwezig waren. Bijna alles binnen de AEX ging omhoog, vooral de vol geshorte fondsen zoals Fugro en SBM, behalve ING, Unilever en Shell. Hierdoor daalt de AEX alsnog, omdat deze fondsen voor ongeveer de helft AEX vormen.

Datum 13 oktober 2014 (21.25 uur)

AEX toch nog lager gesloten. De shortgaande hedgefondsen hebben aan het eind van de handel toch weer ingegrepen. Van de koerswinsten van Fugro, SBM en Randstad is helaas weinig overgebeven.

Zoals hieronder eerder aangegeven zijn de aandelen ING, Shell en Unilever lager gezet zodat de AEX index lager is gesloten.

Dit ondanks de stijging van de  Duitse DAX.