Column 15 oktober 2014

Datum 15 oktober 2014

Vandaag, woensdag 15 oktober, weer een dramatische dag voor de Europese beurzen. De AEX weer met meer dan 3.5% naar beneden. Als excuses worden opnieuw aangevoerd, de slechte economische gang van zaken in Europa, de rentestijging in Griekenland, etc. Toch lijkt de reactie van de laatste weken belachelijk overdreven. Zoals u wellicht weet wordt de handel momenteel beheerst door daghandelaren en hedgfondsen. Meer dan 50% van de handel komt van deze instituten. De echte beleggers zoals pensioenfondsen en over het algemeen de grote banken kijken over een langere termijn en lijken niet in paniek geraakt en verkopen dus ook niet fors.

Daghandelaren en hedgefondsen gaan puur voor de korte termijn winst en doen er dan ook alles aan om in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk binnen te slepen. Dit kunnen ze alleen doen, maar ook middels samenwerkingen, zoals nu lijkt te geschieden bij SBM. Vandaag werd bekend dat er de laatste dagen inderdaad weer opnieuw fors is geshort in SBM. En jawel hoor, BlackRock heeft zich aangesloten bij de andere hedgefondsen, die maar 1 doel nastreven, namelijk het zo hard en snel mogelijk naar beneden duwen van het aandeel SBM. Binnen paar weken is dat aardig gelukt, namelijk van EUR12 naar nu EUR10. Dit is met ongelooflijk veel en kleine verkooporders gedaan, waarbij bij elke kleine verkooporder een steeds lagere prijs is gevraagd, zodat het aandeel vanzelf daalt. Hiermee zijn inmiddels in een paar weken al tientallen miljoenen euro’s verdiend, alleen met SBM en direct ten koste van de veelal Nederlandse aandeelhouders in SBM.

Het beeld is nu zo helder en duidelijk dat het mij niet zal verbazen dat als de AFM en de Nederlandse politiek wakker worden en actie ondernemen, dit een nieuw schandaal binnen de financiele wereld zal worden.  Dergelijke praktijken lijken ook toegepast te worden bij Randstad, AM, Aperam, Air France KLM, OCI, Boskalis, KPN en zelfs Shell en ING lijken nu een target.

Ik ben nu zeer benieuwd wat de grootbanken gaan doen. Wat betreft SBM en ING staan bijna alleen maar koopadviezen genoteerd met veel hogere advieskoersen dan de nu actuele koersen. Wat doet Bank of America / Merrill Lynch. Komt zij opnieuw met een vreemd verkoopadvies op de proppen om zodoende de shortgaande hedgefondsen te ondersteunen. Let goed op wat er nu gaat gebeuren.

Bij SBM staan bijna uitsluitend koopadviezen genoteerd met een gemiddeld koersdoel van zo’n EUR16. Op EUR10.70 begint hedgefonds BlackRock met het innemen van een shortpositie van maarliefst 0.5%. Dit lijkt me nogal link tenzij zij zeker weet dat de koers daalt. Dit kan zij alleen zeker weten als de koers moedwillig via een bepaalde strategie lager wordt gezet. De koers is nu al zo’n 7% gedaald. Door BlackRock zijn alleen de laatste dagen al 1 miljoen aandelen SBM, zonder dat zij deze in het bezit had, op de markt gedumpt. Met orders van 20 tot 500 stuks per verkooporder, en dan telkens tegen een koers die EUR0.05 lager ligt tegen de koers op dat moment is er geen houden meer aan. Dit spel kan dus iedereen en daar is geen positief nieuws of vraag naar het aandeel tegen gewassen.