Datum 16 december 2014

 

Wat een dag vandaag! Een fors hogere opening van de AEX met een aantal fondsen die stevig stijgen, zoals Shell, SBM, ING, etc. Na 10 minuten wordt door volstrekt onverklaarbare reden, de AEX zo'n 2% naar beneden gedrukt. Vervolgens stijgt de AEX weer voorzichtig naar een half procent winst om 12.00 uur, waarna de anti Europeaanse beleggers hardt toeslaan en de index naar -1.7 % drukken. Tijdens lunchtijd, na 12.00 uur, is er even weinig handel en komen verkooporders relatief hard aan zodat de koersen dan gemakkelijk naar beneden gaan. Nou, dat is dus weer gelukt.

Zo wordt ING zonder enige reden zelfs meer dan 4% lager gezet. Alleen na de lunch om zo'n 13.30 uur was het shorters feest voorbij. De koersen gingen geleidelijk omhoog en om iets voor 17.00 uur begonnen een aantal fondsen ineens hard te stijgen. De paniek bij de shorters sloeg toe en deze moesten aandelen inlopen om hum short posities af te dekken en zo hun risico te beperken. Dit geschiedde vooral bij Shell en ING lijkt het. Uiteindelijk stijgt Shell met bijna 5%. De koersbewegingen momenteel gaan dus helemaal nergens over. Het is dus weinig zinvol om middels turbo's te beleggen. Die worden voor je het in de gaten hebt afgewikkeld waardoor je bijna al je geld kwijt bent. Bij het casino heb je absoluut meer kans. Wat ik gisteren al aangaf is dit natuurlijk een fantastisch koopmoment. Alleen voor welke aandelen is de vraag. Je zou zeggen dat Shell nog steeds extreem laag staat, net zoals ING. Beide fondsen krijgen bijna slechts koopadviezen van de grote zakenbanken en analisten. Fundamenteel doen deze bedrijven het ook goed dus dat shortende partijen deze aandelen de grond in boren lijkt beperkt.

 

De Amerikaanse vermogensbeheerders en hedgefondsen hebben hun zin. Omdat ze de Europese beurzen in korte tijd de grond in hebben gedrukt verslaan ze de benchmark. Want de wereldwijde benchmark bestaat ook uit Europese fondsen. Omdat deze minder zijn gestegen of zelfs gedaald ten opzichte van bijvoorbeeld de Amerikaanse fondsen hebben deze Amerikaanse vermogensbeheerders en hedgefondsen, omdat zij minder in Europese aandelen zaten en ook de oliefondsen wereldwijd weinig in portefeuille hadden, betere beleggingsresultaten dan de wereldwijde benchmark. Slim gedaan dus. Aan het einde van het jaar kunnen ze hiermee de echte institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars overtuigen dat je daar je geld naar toe moet brengen. Indien dit inderdaad gebeurt zal dit problemen gaan vormen voor de Europese beurzen volgend jaar, omdat bijna alle hedgefondsen en vermogensbeheerders negatiever zijn over Europa dan Amerika en dus overwogen in aandelen zullen zijn in Amerika. Gaat Europa dan toch harder omhoog dan Amerika dan hebben ze een probleem en zullen ze de Europese beurzen hard onderuit halen, net zoals de laatste weken het geval is.

 

Krijgen we dan nog een stijging in Europa de laatste weken?

Waarschijnlijk wel omdat een aantal fondsen absurd laag staan en dus wel moeten stijgen. De vraag is of onze Amerikaanse vrienden dit toelaten of in zullen grijpen, met alle gevolgen vandien.