Datum 16 november 2014

 

Afgelopen vrijdag 14 november sloot de AEX opnieuw lager.

 

Opnieuw tekende hetzelfde patroon voor de AEX zich af. De ontwikkeling van de AEX wordt bepaald door de 3 zwaargewichten, SHELL, ING en UNILEVER. Bijna de hele dag, afgezien van een positief begin, wordt de AEX in de min gehouden. Shell stond de hele dag fors hoger en op dat zelfde moment stonden Unilever en ING lager. Pas op het moment dat Shell wat van haar eerdere winst inleverde en ook andere fondsen begonnen te dalen, veerden ING en Unilever weer wat op. Het blijft opmerkelijk te zien wat er met ING gebeurt. Ook de koers van ING lijkt op dit moment volledig te worden georkestreerd. Kijkt u maar eens goed naar het dagverloop. Ondanks de extra recentelijke aanbevelingen van belangrijke buitenlandse zakenbanken, mocht de koers van ING blijkbaar vandaag niet boven de slotkoers van gisteren, EUR 11.155, uitkomen. Bij elke dreiging daar bovenuit te komen, werd de koers binnen paar seconden 2 tot 4 eurocent lager gezet. Bovendien steeg de koers steeds met relatief grote orders, terwijl de dalingen werden georkestreerd met soms zeer kleine orders. In ieder geval was er ook vandaag geen sprake van normale koersvorming bij ING.

Bovendien was ING zo'n beetje de enige bank binnen Europa welke vandaag lager sloot, zonder overigens dat nieuw bedrijfsnieuws over ING naar buiten kwam. Vreemd dus.

De AEX wordt dus al een tijdje vastgezet en lijkt niet omhoog te mogen, alhoewel er voor Shell en ING nog een enorm koerspotentieel omhoog in zit. Daardoor alleen al kan de AEX nog fors stijgen. 

 

SBM hield, uiteraard zou ik bijna zeggen, de gemoederen weer bezig. Opnieuw een forse daling van 5%. Er blijft dus weinig over van winst eerder in de week na het bekend worden van de schikking. Nu was de reden dat de US ook onderzoek gaat doen naar de vermeende omkooppraktijken. Hier schrokken beleggers dus van. Dit vind ik wel opmerkelijk. Het OM had immers woensdag in haar persbericht aangegeven dat de schikking niet uitsluit dat er in het buitenland verder onderzoek naar de fraude plaatsvindt.

 

Het lijkt wel of het persbericht van eergisteren van het OM niet goed is gelezen door analisten en beleggers. Blijkbaar ging er bij velen geen lichtje branden. Zo'n beetje alle grote Nederlandse banken kwamen gelijk met koopadviezen na het bericht. Foutje, lijkt me, alhoewel we natuurlijk wel op langere termijn moeten kijken naar de koersontwikkeling om hier een waarde oordeel over te kunnen geven. Voor de korte termijn geen handig advies lijkt me. Zeer toevallig is wel dat een nieuw Amerikaans hedgefonds een dag voor het bericht over het onderzoek van de US volgend op het bericht van het OM, een nieuwe shortpositie in heeft genomen van meer dan 1.2%. Puur toeval laten we maar zeggen.

 

Fugro blijft natuurlijk ook een verhaal apart. Nu weer fors gestegen. De vraag is wat Boskalis gaat doen. Komt er een overname bod of niet. Indien een bod er komt, dan kan de koers nog een mooie klapper omhoog maken. Komt het bod er niet, dan zal de koers uiteraard stevig dalen. Er valt dus op dit moment weinig over te zeggen. Echt een gok aandeel dus.

 

Air France KLM is ook zo'n vreemd aandeel, met zo af en toe opvallende stijgingen, zonder opzienbarend nieuw over het bedrijf of de sector. Wellicht worden beleggers geïnspireerd door de lage olieprijs waardoor de kosten lager zullen zijn. Voor de rest lijken er weinig positieve ontwikkelingen rondom het fonds, buiten het feit dat de shortende Amerikaanse hedgefondsen totnogtoe gelukkig dit aandeel links laten liggen.

 

 

Vandaag is helaas toch weer gebleken hoeveel macht onze shortende hedgefondsen hebben. De trading update van SBM vanmorgen lijkt niet echt positief, alhoewel beleggers positief in eerste instantie positief reageerden, waardoor de koers bijna 5% steeg. Na 14.00 uur sloegen de aasgieren opnieuw toe, hetgeen tot een uiteindelijk verlies van meer dan 4% heeft geleid.

 

Gisteren heeft het hedgefonds Discovery Capital Management een nieuwe shortpositie van 1.23% SBM gemeld en zit dus voor zo'n 1.200.000 aandelen short.

 

Vandaag stond er een interessant bericht in het FD over een onderzoek van econoom Dirk Gerritsen, verbonden aan de Utrecht University School of Economics, naar de koersreactie op analistenadviezen in Nederland in de periode 1995 tot 2013. Het artikel van het FD vermeld onder andere: "Gerritsen onderzocht het effect van analistenadviezen op de koers van Nederlandse beursfondsen. Een andere opvallende uitkomst is dat de sterkste koersbewegingen plaatsvinden voorafgaand aan de publicatie van het advies. Deels is dat logisch: analisten handelen op openbare informatie en passen dus vaak hun advies aan na de publicatie van een persbericht door de onderneming met goed of slecht nieuws. Op basis van eerder onderzoek is volgens Gerritsen in de helft van de analistenrapporten sprake van een nieuwsgebeurtenis.

De onderzoeker wijst in dit verband ook op ander, Amerikaans onderzoek. Daaruit blijkt dat de informatie in de rapporten voorafgaand aan de publicatie vaak gelekt wordt aan institutionele beleggers, wat voor koersbewegingen in het aandeel zorgt. Gerritsen: 'Wellicht dat dat ook in Nederland speelt, maar die hypothese heb ik niet kunnen onderzoeken.'"

Opmerkelijk is de conclusie uit het onderzoek dat de sterkste koersbewegingen plaatsvinden voorafgaand aan het advies en dat dit komt omdat de adviezen vaak worden gegeven na publicatie van een persbericht door de onderneming met goed of slecht nieuws, of door lekkage van het advies aan beleggers voorafgaande aan publicatie ervan.

Hier is volgens mij toch echt iets over het hoofd gezien. Bij een negatief advies,  verkopen de adviserende zakenbanken uiteraard voorafgaand aan de publicatie van hun verkoopadvies eerst de aandelen die ze zelf in portefeuille heeft, en adviseert eerst haar eigen klanten om te verkopen. Tevens zal ze vooraf shortgaan om te profiteren van de waarschijnlijke koersdaling na publicatie van het advies. Kijkt u tevens maar eens naar het effect van de Nederlandse zakenbanken i.v.m. de grote buitenlandse zakenbanken. De adviezen van Nederlandse zakenbanken, die veel kleiner zijn, veel minder aandelen bezitten en kleinere klanten hebben, hebben nauwelijks effect op de koersvorming van onze AEX fondsen. Zeker in vergelijking met de grootbanken JP Morgan, CITI, UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, etc.

ING kwam eindelijk weer een beetje los met een stijging van 1.4%. Unilever sloot ook 1.1% hoger, dus u raadt het al! Dan moet Shell dus fors dalen om de AEX niet te ver laten stijgen of zelfs te laten dalen. Zo gezegd zo gedaan, Shell sloot maar liefst 2.7% lager en dus sloot de AEX 0.1% lager. Shell lijkt inmiddels al genoeg gedaald en zal morgen wel weer herstellen. Ik ben benieuwd of dit opnieuw betekent dat ING en/of Unilever daarom lager worden gezet.

Voor Fugro. Arcelor Mittal, SBM en Air france KLM moeten we vrezen dat de shorters opnieuw toe zullen slaan. Ik hoop dat de kopers voldoende tegenstand kunnen bieden. Dat geldt zeker voor de altijd gevaarlijke vrijdag, met over het algemeen vrij lage omzetten. Een forse koersbeweging is dus zo geschied.