Column 16 september 2014

Datum 16 september 2014 

Ondanks weer een saaie handelsdag op Beursplein 5, blijft het interessant om de specifieke ontwikkeling van de individuele aandelen fondsen nauwlettend in de gaten te houden. De AEX index daalt opnieuw, maar slechts met 0.1%. Wel bevinden zich onder de grootste dalers opnieuw de u reeds bekende fondsen zoals OCI, Randstad, Gemalto, etc. Fugro en SBM stonden vandaag het eerste uur aan kop bij de stijgers met winsten van 1.5%. Deze waren na korte tijd weer verdwenen, zoals de laatste tijd gebruikelijk, zou ik zeggen. Waarschijnlijk is er ook vandaag weer sprake van een uitbreiding van shortposities van de bekende hedgefondsen.

De soap rondom SBM lijkt geen grenzen te kennen.

Zoals al aangegeven in mijn vorige column heeft de Amerikaanse zakenbank Bernstein een op zijn zachtst gezegd opmerkelijk verkoopadvies voor SBM afgegeven. De onderbouwing is al even vaag. De halfjaarcijfers van SBM blijken volgens Bernstein, blijkbaar na een maand studie ervan, toch tegen te vallen en voor 2015 verwacht de bank een verslechtering van de omstandigheden voor 2015.  Daar moeten we het dan maar mee doen.

Gisteren sprak de CEO van SBM de verwachting uit dat SBM weer deel mag nemen aan de aanbestedingen in Brazilië, na de verkiezingen aldaar. Dit is ongelooflijk belangrijk voor SBM, omdat een wezenlijk deel van haar omzet daar vandaan komt. Goed nieuws voor SBM zou je zeggen, maar de koers van het aandeel doet niets. Tevens is eerder deze week bekend geworden de Blackrock, een van de grootste beleggers wereldwijd, haar belang in SBM heeft vergroot tot boven de 5%. Vandaag werd bekend dat SBM een zeer winstgevend lopend contract heeft verlengd met Noble Energy voor de bouw van olieplatforms in Mexico. Rabobank, ING en Kepler geven aan buitengewoon enthousiast te zijn over de ze ontwikkeling die uiteraard zeer goed is voor SBM. Deze banken herhalen hun koopadvies voor SBM met koersdoelen tussen de EUR 16-18. Dit terwijl de koers nu op EUR 11.30 staat. Aanstaande vrijdag 18 september is er een analisten dag bij SBM. De directie van SBM zal de banken en analisten dan meer inzicht geven in de ontwikkelingen bij SBM. U zult zich niet verbazen wat de hedgefondsen die short zitten in SBM en de zakenbanken die een verkoopadvies hebben gegeven voor SBM, zoals Bernstein, zullen zeggen na de analistenbijeenkomst. Eens kijken of ze uit het volgende rijtje zullen tappen: valt tegen, niets nieuws gehoord – informatie heeft ons niet kunnen overtuigen – zeer teleurstellend – nog steeds grote risico’s in Brazilië – fraudezaak sleept voort en dat kan zeer nadelig uitpakken voor SBM. Ik ben benieuwd, Volgt u het nieuws hieromtrent aanstaande vrijdag. Uit de reacties kunt u wellicht opmaken of en in welke mate bepaalde partijen met elkaar samenwerken.

Raadpleging van het vandaag om 18.00 uur door het AFM uitgebrachte nieuwe overzicht van de uitstaande shortposities, maakt duidelijk dat de shortposities van de hedgefondsen  Egerton Capital (UK) en Marshall Wace LLP in de dagen voor 15 september opnieuw fors zijn uitgebreid. Hieronder treft u een extract aan van het shortselling register, zoals vandaag door de AFM is gepubliceerd. Totaal zijn er dus weer meer dan 400 duizend aandelen SBM op de markt gedumpt door voornoemde hedgefondsen, zonder dat die hedgfondsen de ze aandelen in het bezit hadden. Met 400 duizend aandelen is de koers uiteraard goed te beinvloeden, zeker indien er steeds kleine plukjes van 200-300 stuks tegelijkertijd worden verkocht, en soms zelf minder dan 20 aandelen tegelijk.

 

Datum overzicht / date overview:

2014-09-16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Positie houder/Position holder

Naam van de emittent/Name of the issuer

Netto shortpositie in %/Net short position in % (2 decimal)

Positiedatum/Position date (yyyy-mm-dd)

Egerton Capital (UK) LLP

SBM Offshore N.V.

0,73

2014-09-15

Marshall Wace LLP

SBM Offshore N.V.

0,9

2014-09-15

AQR Capital Management, LLC

SBM Offshore N.V.

1,62

2014-09-11

Marshall Wace LLP

SBM Offshore N.V.

0,85

2014-09-09

AQR Capital Management, LLC

SBM Offshore N.V.

1,53

2014-09-03

Egerton Capital (UK) LLP

SBM Offshore N.V.

0,57

2014-08-14

Het grappige hiervan blijft, dat blijkbaar, buiten de zittende aandeelhouders, die voortdurend fors verliezen door deze praktijken, niemand zenuwachtig lijkt te worden van een dergelijk handelen. Op deze wijze wordt het de hedgefondsen wel erg gemakkelijk gemaakt om geld te verdienen. Draai met je pen, die uiteindelijk naar een aandeel wijst en dat aandeel wordt vervolgens in plukjes aandelen op de markt verkocht voor bewust steeds lagere prijzen. Mat een beetje timing kun je al met zeer kleine verkooporders een relatief sterke koersdaling bereiken. Op een later moment worden de aandelen tegen fors lagere koersen teruggekocht, en te luit uw winst. Dit is feitelijk wat er nu met bijvoorbeeld SBM, Fugro en Imtech geschiedt, maar ook met andere fondsen. Ook in Duitsland en Frankrijk spelen zich dergelijke taferelen af. Het zijn overigens niet alleen kleine bedrijven waarbij dit ggschiedt. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat dit recentelijk ook bij een paar grotere fondsen plaatsvond.

Ook Randstad blijft zo’n fonds waarvan de koersontwikkeling zeer opmerkelijk is. De laagste koersdoelen (EUR 36), zoals afgegeven door de in mijn vorige columns genoemde zakenbanken zijn inmiddels bereikt. De shortposities en derivaten, die stijgen als het aandeel Randstad daalt kunnen worden geneutraliseerd door de hedgefondsen, waardoor de koers weer kan stijgen vanaf het huidige punt van EUR 37.  

Fugro hield het tot 16.30 goed vol met een forse plus boven de 1%, om vervolgens langs de bekende weg af te glijden naar slechts een plusje van 0.3%, op EUR25.

 

 

Datum 15 september 2014

Hedgefondsen slaan opnieuw toe op Beursplein 5 op Maandag 15 september. Opnieuw zijn de grootste dalers Fugro, SBM, KPN, TNT, OCI en Randstad. Het wordt een eentonig verhaal. De laatste maanden is  het bijna elke dag raak voor deze fondsen. Kan de AEX dan uberhaupt wel omhoog als deze fondsen consistent lager worde ngezet.

Vooral Fugro en SBM moesten het vandaag ontgelden en werden gelijk na het begin van de handel fors lager gezet. Ook aan het einde van de dag resteert voor deze fondsen een forse min van respectievelijk 2.8% en 1,4%. SBM kwam na de ochtendhandel, waarin het meer dan 2% lager werd gezet, ’s middags sterk terug om zelfs even precies op de slotkoers van afgelopen vrijdag te belanden. Op dat moment werd er door de hedgefondsen hard ingegrepen waardoor de koers binnen 60 minuten meer dan 1.5% lager werd gezet, en de rest van de middag dus zo gehouden. Het zal geen verassing meer zijn dat er ook vandaag hoogstwaarschijnlijk  weer een paar honderd duizend aandelen SBM en Fugro op de markt zijn gedumpt. Vandaag was er nog een opmerkelijk gegeven. Indien u mijn artikel van 13 september hebt gelezen dan herinnert u wellicht mijn volgende statement:

“Men hoeft geen Einstein te zijn om een verband te kunnen leggen tussen deze twee hedgefondsen, die dus hetzelfde belang hebben, namelijk een zo hard mogelijke daling van de koers van SBM. Uit de gegevens van de AFM kan bijna geen andere conclusie worden getrokken dat de twee hedgefondsen Marshall Wace LLP en AQR Capital Management nauw samenwerken. Het wachten is nu op een verkoopadvies van een grote zakenbank voor SBM, zodat de koers fors daalt en de fondsen mega-winsten kunnen bijschrijven. Zo’n deal tussen de hedgefondsen en een zakenbank lijkt zo gemaakt. Het is door al deze schermutselingen rond het aandeel och interessant om de koersontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. Bij het aandeel Fugro kunt u een gelijksoortige ontwikkeling waarnemen.”

En ja hoor, u raadt het al, wat gebeurt er vandaag? De Amerikaanse Zakenbank Bernstein geeft vandaag een verkoopadvies voor SBM met een koersdoel van EUR9. Dit advies kan onder de huidige omstandigheden volstrekt niet in redelijkheid worden onderbouwd. Werk aan de winkel voor de toezichthouders, zoals de AFM, lijkt me. De Nederlandse beleggers, maar ook consumenten die pensioen opbouwen, levensverzekeringen hebben, beleggingshypotheken hebben, zelf voor eigen rekening beleggen, medewerkers van de ondernemingen die bedrijfsopties en/of aandelen hebben, etc, worden door dergelijke manipulatieve acties tientallen miljoenen euro’s tegelijk armer gemaakt.

Ik verwijs u naar het dagcommentaar van vandaag in het Financiele Dagblad:

Financiële analisten verlaagden bij Fugro de winst per aandeel taxatie 2014 van € 1,76 naar € 1,40 (consensus taxatie), Voor Royal Dutch steeg de wpa-tax-2014 naar € 2,96 (was € 2,88). SBM Offshore kreeg vanochtend een koersdoel verlaging naar € 9 euro van de analist van Bernstein. Zijn advies blijft underperform. Twee buitenlandse hedgefunds hebben vorige week hun shortpositie in SBM Offshore verder vergroot.”

Goeroe