Datum 17 december 2014

 

Na een 2% lager begin voor de AEX, waarbij vooral ING het weer moest ontgelden (-3%), herstelde de AEX zich tot 12 uur tot zo’n 0.5% lager stand. Opnieuw werd direct na 12.00 uur een forse daling ingezet tot -2% waarna na 15.00 uur een forse stijging volgde. Opvallend was opnieuw de forse koerswinst van Shell. Na 5% gisteren kwam er vandaag opnieuw meer dan 3% bij. ING dat nog meer dan 3% lager koerste vroeg in de middag, herstelde ook fors tot een verliesje van slechts 0.3%. De koersontwikkeling van ING is de laatste tijd zeer opmerkelijk. Gedurende de handelsdag staat de koers van ING de laatste tijd fors lager om aan het einde van de dag weer aan te trekken en soms zelfs in de plus te eindigen.

De oliefondsen deden het goed, vooral later op de middag. Dit kwam uiteraard omdat de olieprijs ineens weer met 5 dollar steeg. Zo zie je maar dat de olieprijs een groot speculatief spel is. Speculanten bepalen wat er met de olieprijs gebeurt. Met futures en derivaten vermeervoudigen zij hun winst. Dit heeft dus helemaal niet met fundamentele redenen, zoals de economische ontwikkelingen of toe- of afname van aanbod van de olie. De prijs van de meeste grondstoffen, zo is ook gebleken het verleden, worden gemanipuleerd door de grote zakenbanken. Daar hebben ze inmiddels recentelijk hoge boetes voor betaald, maar dit is een schijntje van de winsten die ermee zijn behaald.

Het grote probleem op dit moment is mijns inziens dat de 10 grootste vermogensbeheerders en/of hedgefondsen op dit moment meer dan 30% van alle beschikbare gelden beleggen. De grootste beheerder is BlackRock dat inmiddels meer dan 4 duizend miljard dollar belegt. Dit is een verveelvoudiging van het bedrag dat zij in portefeuille had voor de financiele crisis in 2007. Dit zie je bij alle grote fondsen. Wij beleggen met z’n allen steeds meer bij minder partijen. Een dergelijke concentratie creeert automatisch het probleem dat er zoveel fondsen onder beheer zitten bij 1 beheerder dat dit nooit in het belang kan zijn van alle beleggers die hun geld aan zulke partijen toevertrouwen. Indien een dergelijke vermogensbeheerder bijvoorbeeld short gaat op bepaalde fondsen, en dus het aandeel naar beneden duwt, dan benadeelt zij haar andere klanten die long zitten. Daarnaast beleggen zij ook nog voor eigen rekening. Dit gaat natuurlijk per definitie fout. Daarnaast zijn zij zo groot dat zij teveel invloed krijgen op de markt en de koersen kunnen neerzetten zoals ze willen. Als dit nog wordt gecombineerd met de flitshandel, de razendsnelle computergestuurde handel, dan wordt het helemaal lastig voorspellen. De Europese beurswaakhond heeft bekend gemaakt dat in Europa van alle handel 24 tot 43% wordt gedaan via flitshandel (in Amerika overigens al meer dan 70%). Het aantal orders waarvoor de flitshandel verantwoordelijk is, ligt nog veel hoger. Veel van die orders worden echter voordat deze wordt uitgevoerd teruggetrokken. Dit om andere beleggers zout in de ogen te strooien dan wel om andere geautomatiseerde systemen van andere beleggers in gang te zetten. Nederland kent overigens een aantal zeer bekwaamde flitshandelshuizen.

De rest van dit jaar zal wel weer op en neer gaan, met toch een grote kans op nog een forse stijging voor de Nederlandse beurs. Daarbij denk ik nog steeds aan de grote potentie die alleen ING al heeft, maar ook Shell kan nog verder stijgen. Arcelor Mittal wordt lastig. De twee verkoopadviezen van JP Morgan en Morgan Stanley ondanks de al reeds forse recentelijke koersdalingen bieden weinig perspectief. Morgen maar even een forse stijging van de AEX en dan zien we wel verder.