Datum 17 november 2014

 

Vandaag eindelijk weer eens een normale koersontwikkeling van de AEX. Geen plotselinge en onverklaarbare daling na een positief begin van de handelsdag. Geen forse daling tijdens de lunch en ook geen forse daling in de laatste handelsminuten. Na een lager begin van de AEX, mede als gevolg van de slechte economische omstandigheden in Japan (opnieuw in recessie), klom de AEX uit het dal en ging gedurende de hele dag gestaag omhoog. Eindelijk stegen de 3 zwaarstwegende fondsen, na alle drie eerder fors lager te hebben gestaan.

 

Opvallend was de koersstijging van ING, mede omdat ook deze na een forse daling in het begin van handel, op een natuurlijke wijze omhoog ging. Geen kleine orders die het aandeel voortdurend lager zetten, etc. Hopelijk is dit het begin van een mooie verdere stijging op korte termijn, waardoor de AEX ook kan stijgen. Het zou nog wel eens een mooie afsluiting van het jaar kunnen worden. ING en Shell staan, zeker volgens analisten, veel te laag. De Euro is zo’n 10% gezakt en het slechte economische nieuws lijkt zo langzamerhand wel in de koersen verwerkt. Daarnaast zou de economie in Europa het relatief wel eens minder slecht kunnen gaan doen op kortere termijn dan de VS. Hierdoor zal de dollar dalen en het voor Amerikaanse beleggers gunstig zijn om nu in Europese aandelen te stappen. De kans op valuta koers winst is immers ook reeel aanwezig.

 

Er blijven uiteraard fondsen die het lastig hebben. Zoals SBM bijvoorbeeld, dat ook vandaag de shortende hedgefondsen niet van zich afkon slaan. Opnieuw heeft zich een ander hedgefonds aangesloten bij de al bestaande groep shortende hedefondsen, namelijk Kynikos Associates. Ook dit hedgefonds heeft de laatste dagen meer dan een miljoen aandelen SBM geshort (dus verkocht zonder het te bezitten). SBM voert een kansloze strijd tegen nu al zo’n 6 shortende grote hedgefonds die hetzelfde belang hebben. Vandaag eindigde SBM dan ook weer 1% lager.

 

Fugro treft hetzelfde lot en werd vandaag maarliefst 6% lager gezet. Het wordt tijd dat Boskalis weer fors bijgaat kopen, anders dient het ergste te worden gevreesd voor de korte termijn.

 

Imtech knalde vandaag eindelijk weer een omhoog (+17%). Dit kon al verwacht worden gezien het koersverloop van de laatste dagen. Weinig shortende partijen waren in dit aandeel actief de laatste dagen. Daarnaast is de koers wel erg ver naar beneden gemanipuleerd. Tijd voor een fors herstel zou je zeggen.

 

Gelukkig kon Arcelor Mittal vandaag ook iets herstellen van de rake klappen in de laatste weken. Toch blijft het een zeer risicovol aandeel.

 

Zonder al te gekke economische dan wel bedrijfsontwikkelingen zouden de koersen deze week nog wel eens verrassend hard kunnen stijgen.