Column 17 september 2014

Datum 17 september 2014

Hedgefondsen duwen SBM opnieuw fors in het rood. Wordt SBM de slemiel van september op de Nederlandse beurs, in plaats van de grootste stijger, zoals het overgrote deel van de analisten bij een onderzoek van SNS Vermogensbeheer begin september voorspelden.

Ondanks de nieuwe koopadviezen voor SBM van o.a. Petercam, blijft het aandeel maar dalen. Ondanks de grote vraag naar het aandeel slagen hedgefondsen die shortposities hebben opgebouwd in het aandeel er telkens weer in, het aandeel naar beneden te drukken. Ook vandaag weer begon SBM sterk aan de dag met een stijging van bijna 1% in het eerste half uur. Binnen een paar minuten werd SBM weer in de min gezet. Exact hetzelfde lot was weggelegd voor Fugro. Blijkbaar wordt voor beide fondsen dezelfde strategie gevolgd. De koersdalingen zetten namelijk regelmatig bijna gelijktijdig in, terwijl de rest van de AEX op hetzelfde moment gewoon stabiel blijft.

Vandaag was de tactiek blijkbaar om steeds orders van 500 stuks ter verkoop in te leggen voor een steeds 0.5 of 1 eurocent lagere koers. En het werkte. De andere beleggers zullen toch iets moeten verzinnen om deze koersorkestratie tegen te gaan. De laatste dagen werden tevens voorafgaande aan de dalingen van SBM, vele turbo shorts ingeslagen, die met een hefboomeffect stijgen als de aandelenkoers zakt. Hier poetsen de hedgefondsen hun winst extra mee op.

U zult wellicht wel denken, ik heb helemaal geen aandelen SBM dus boeit niet. Echter hoogstwaarschijnlijk heeft u ook aandelen van SBM en/of Fugro. Is het niet direct, dan wel indirect middels uw pensioenfonds, uw indexfondsen, levensverzekeringen, beleggingshypotheek, of anderszins. Bovendien is het relevant dat dit bij ieder AEX fonds kan gebeuren. 

Zeker drie hedgefondsen lijken de handen ineen te hebben geslagen. Tezamen met een paar zakenbanken die wat negatief nieuws over SBM de wereld in brengen. Vandaag kon weer Eur 2 miljoen winst verdeeld worden. Totale shortpositie in SBM is immers ongeveer 10 miljoen aandelen, dit maal 20 eurocent koersdaling, maakt een winst van 2 miljoen Euro.

Een mooi staaltje hiervan zult u aanstaande vrijdag ervaren, na de analistenbjjeenkomst van SBM. Ook bij positief nieuws zullen de voornoemde partijen er belang bjj hebben SBM zo negatief mogelijk te positioneren, zodat wat er ook gebeurt de koers zakt.

Goeroe