Datum 18 november 2014

Vandaag opnieuw mooie winsten op de Europese beurzen. De AEX stijgt 0.7%, hetgeen in belangrijke mate komt door de stijging van zowel ING als Shell. Deze fondsen gingen nog niet hard omhoog maar voldoende om de AEX op sleeptouw te nemen. De AEX ontwikkelde zich weer normaal zonder fratsen.

 SBM was lager op -3%. Boskalis heeft opnieuw 2% extra aandelen SBM bijgekocht. Het is de strijd tussen Boskalis en de shortende hedgefondsen. Wel hangt er weer een boete boven SBM, nu van de Braziliaanse autoriteiten. Zolang onduidelijk is wat de hoogte daarvan is, zal er geringe kans zijn op een koersstijging.

 Air France KLM blijft ook nog even stijgen. De vraag is hoe lang het fonds nog boven de 7 euro staat.

 Delta Lloyd is vorige week hard gestraft voor haar mindere cijfers. Absurd hard zelfs. De reden van de negativiteit zijn hogere verplichtingen waarmee Delta Lloyd dient te rekenen. Hierdoor daalt de solvabiliteit van het fonds. Niets nieuws, dit wist iedereen al, echter een aantal beleggers blijkbaar niet. Pensioenfondsen hebben hier immers ook last van.

 Aegon werd de laatste dagen ook lager gezet. Dit door haar foute inschatting van het langleven risico in de VS. Amerikanen worden minder oud dan eerder werd verwacht. Dus overlijdensrisico. Dus minder inkomsten op langere termijn. Voor hetzelfde geld wordt bij de volgende nieuw prognose toch weer een langere levensverwachting vastgesteld waardoor de inkomsten weer toenemen. Aegon zal dan ook wel weer op korte termijn herstellen.

 Imtech blijft ook stuiteren. Na matige cijfers vandaag en een 6% lagere opening stijgt het fonds aan het einde van de ochtend met 10%. Tijdens de lunch verdwijnt die winst als sneeuw voor de zo'n en koerst het fonds zelfs lager. Dan volgt er weer een herstel maar aan het einde van de handel, een paar seconde voor de sluiting, probeert iemand nog even bijna 1% van de koers af te halen met een verkooporder van 1000 euro. Gelukkig komt dezelfde 1% er nabeurs weer bij. De intra-day stijging ging overigens wel gepaard met zeer grote omzetten. Er lijkt dus een grote koper in de markt. Dit biedt wellicht kansen voor de korte termijn.

Zoals eerder gemeld de laatste dagen, denk ik dat er nog een mooie stijging voor de AEX in zit. Zeker daar ING, Shell, maar ook Aegon nog aanzienlijke stijgingspotentie hebben op korte termijn.