Datum 2 december 2014

Dinsdag 2 december 2014 leek een hele mooie beursdag te worden, en wel tot het moment dat Amerika wakker werd, zoals de laatste tijd gebruikelijk. Tot dan fors hogere koersen. Niet alleen voor de olie-gerelateerde aandelen, die fors in herstel waren, maar ook voor Unilever, Akzo en Aegon, die samen voor een stijging van de AEX van 1.3% verantwoordelijk waren. Maar opnieuw zo tegen 16.00 uur onze tijd vonden de Amerikaanse beleggers het wel goed en begonnen de dalingen van Arcelor Mittal, Unilever, Akzo en anderen in te zetten. Aan het einde van de dag stegen de koersen weer wat. De olie-gerelateerde aandelen, waaronder Shell, bleven goed liggen. Shell bleef zo’n 3% hoger koersen en sloot uiteindelijk zelfs met meer dan 4% winst. Van de koersen van SBM en Fugro werd langzaamaan wat afgeknabbeld en daalden van +4% naar +3%. Uiteindelijk werden ook weer koersstijgingen van ongeveer 4% bereikt. Voor Fugro en SBM zal de stijging waarschijnlijk tijdelijk zijn. De shortzitters in deze aandelen zullen waarschijnlijk morgen alweer, of daarna, opnieuw deze aandelen lager zetten.

Wat ik gisteren al in mijn column aangaf is dat Shell bijna niet lager kan, tenzij zich uitzonderlijke omstandigheden voordoen. Een veel te hard gedaalde olieprijs gecombineerd met een overdreven negatieve koersreactie van het Shell aandeel en een dividendrendement van boven de 4% moet de koers wel doen stijgen. Dat was dus niet zo’n moeilijke voorspelling. Het aandeel stijgt ongetwijfeld nog wel even door.

Blijkbaar zit Blackrock vol short in energieaandelen. Vanmorgen kwam Blackrock naar buiten met het statement dat zij energie-aandelen en obligaties riskant vindt. Voor obligaties hebben ze uiteraard gelijk. Met een huidige marktrente van 0.9% kan de rente niet ver meer dalen, waardoor de obligaties ook nauwelijks meer kunnen stijgen. Indien de rente omhoog gaat, hetgeen een keer gaat gebeuren, dan daalt de waarde van obligaties. Het lijkt alleen de vraag wanneer de rente gaat stijgen.

Haar gepubliceerde visie over olie-gerelateerde aandelen is zeer opmerkelijk. Net zoals het vandaag bekend geworden toegenomen belang van BlackRock van 11% in SBM.

Wat speelt BlackRock voor een spel. Aan de ene kant zit ze redelijk stevig short in SBM en nu meldt zij een belang van 11% in SBM. Wat is hier aan de hand. Verdient BlackRock zelf, dus handelt zij voor eigen rekening, aan haar shortpositie in SBM en heeft zij een indirect belang in SBM voor haar klanten? Hoe kan het dat BlackRock een als verkoopadvies te beschouwen statement over olie-gerelateerde aandelen, zoals SBM toch ongetwijfeld is. Hier lijken weer een aantal belangen door elkaar te lopen?

In ieder geval is het vreemd dat je je belang in een aandeel uitbreidt, vervolgens een verkoopadvies voor dezelfde sector afgeeft en in hetzelfde aandeel short zit. Of is er een relatie met de door BlackRock uitgegeven ETF’s (iShare), waarbij Blackrock de mandjes met onderliggende aandelen koopt, maar wellicht de aandelen uitleent aan een onderdeel van BlackRock, die daarmee vervolgens short gaat, dus met diezelfde aandelen, waaronder SBM, en waarbij de opbrengst van het uitlenen ten gunste komt van BlackRock. Vreemd verhaal dus waar iets niet helemaal klopt. Zo ziet u maar weer dat de adviezen van vermogensbeheerders en zakenbanken meestal alleen worden bepaald door de posities in de assets van diezelfde adviserende instellingen te ondersteunen, en de winst van hen zelf te maximaliseren.

De AEX is vandaag in ieder geval met een mooie 1.2% gestegen, uiteraard mede door de 4% stijging van Shell, maar hopelijk is het een signaal voor een eindejaars rally.