Column 20 augustus 2014

Datum: 20 augustus 2014

Het blijft fascinerend te zien en te analyseren op welke wijze de koersen op het Damrak totstand komen. SBM blijft stijgen, mede omdat de hedgefondsen die short zitten het aandeel al een paar dagen met rust laten. Op dinsdag 19 augustus werd de totale netto shortpositie in SBM zelfs afgebouwd met 0.02% en de koers eindigt een dikke 2% in de plus. Dezelfde koersontwikkeling zien we de laatste dagen bij Fugro.

Opmerkelijke koersvorming is momenteel ook duidelijk te vinden bij het aandeel ING. Ondanks de vele koopadviezen van grote banken, waarbij veelal een koersdoel van boven de EUR 12.50 wordt afgegeven, wil het aandeel niet echt stijgen. Op 19 augustus werd de inmiddels bekende hedgefonds techniek gehanteerd, door extreem grote verkooporders in te leggen die een paar cent boven de actuele koers lagen. We hebben het hier over verkooporders voor meer dan 100.000 aandelen tegelijk en zelfs op een aantal momenten verkooporders van 190.000 stuks. Handelaren en investeerders weten dan dat de koers niet snel boven de koers van die ingelegde verkooporders zal stijgen. Daarnaast wordt de verkooporder verlegd naar een hogere verkooplimiet indien de koers toch stijgt. Gisteren zagen we de koers nauwelijks boven de EUR 12.13 uitkomen omdat dan direct grote verkooporders werden ingelegd. Bijna de hele dag bleef de koers rond de EUR 12.50 hangen. Ook vandaag doet de koers van ING helemaal niets en komt niet boven bepaalde limieten uit. Met een paar grotere verkooporders wordt de koers dan wat lager gezet om uiteindelijk lager te sluiten. Dit beeld is al een aantal weken zichtbaar bij ING terwijl er toch een grote vraag is naar het aandeel. Wellicht is er 1 grote partij die grote pakketten ING aanbiedt. De vraag is echter waarom een partij die aandelen die het heeft aangeschaft ineens in grote pakketten zou verkopen terwijl deze weet dat daardoor de koers fors naar benden zal worden gezet. Waarom geen verkoop in kleinere aantallen zodat de koers stabiel blijft en de verkoop daardoor een hogere koers bij de verkoop krijgt. Dit fenomeen is dus opmerkelijk. We zullen zien hoelang dit spel rondom ING duurt. Stopt het dan zou het aandeel nog fors moeten stijgen.

En dan opnieuw BAM. Dit aandeel houdt de gemoederen bezig. Nu is het weer een analist die al het vertrouwen in BAM opzegt en een koersdoel afgeeft van EUR 0.50, terwijl de koers ruim boven de EUR. 2,-- noteerde voor de publicatie van zijn rapport. Na publicatie daalt de koers met meer dan 17%. Het rapport is opgesteld door analist Teun Teeuwisse van Kempen en Co. Teeuwisse heeft ook als eerste de problemen bij Imtech aan het licht gebracht. Teeuwisse geeft aan dat BAM een tijdbom is door de hoge schuldenlast en opnieuw op projecten dient af te schrijven. Dit lijkt niet veel nieuws. Tevens is het moment van publicatie opmerkelijk omdat BAM niet zal reageren i.v.m. de publicatie van haar halfjaar cijfers op donderdag 21 augustus 2014, morgen dus. Op 12 augustus meldt het AFM register dat de organisatie Lucerne Capital Management een nieuwe shortposite in BAM heeft opgebouwd van 0.54%. Morgen zal blijken of deze analist in de goede richting zit.

Goeroe