Column 21 augustus 2014

Datum: 21 augustus 2014

Vandaag opnieuw een goede beursdag. Gisteren had ik het voornamelijk over SBM en ING. SBM steeg vandaag opnieuw, met zelfs meer dan 5%. Opnieuw geven de dagcommentaren over de beurs aan dat niemand weet waarom. De laatste dagen is het fonds meer dan 15% gestegen. Opvallend hierbij is dat het shortregister van de AFM vandaag meldt dat twee hedgefondsen hun shortposities de laatste dagen zelfs hebben uitgebreid met totaal 0.26%. Dit betekent maar liefst een extra aanbod aan aandelen SBM van 500.000 stuks. Ondanks dat steeg de koers toch fors. De vraag uit de markt is blijkbaar fors groter waardoor het aandeel stijgt.  Op dit moment verliezen de hedgefondsen dus veel geld met hun shortposities en met hun handelsstrategie lukt het niet om de koers naar beneden te krijgen. Wellicht gaan ze het over een andere boeg gooien, door bijvoorbeeld negatieve berichten over SBM te publiceren of door derden te laten publiceren, zoals bijvoorbeeld dat het convenant met de banken in gevaar komt, of dat er extra moet worden afgeschreven op lopende projecten, of dat de boete voor de eerder bekendgemaakte fraude aanzienlijk hoger uitvalt. We zijn benieuwd wat er gaat gebeuren.

Gisteren gaf ik al aan dat ook ING de laatste weken vreemde bewegingen maakt op de beurs. Zoel gisteren als vandaag werd de koers lange tijd vastgeklikt op vaste koersen. Gisteren op EUR 12.50 en vandaag op EUR 15. Vandaag werden er zeer grote verkooporders ingelegd op EUR 16.50 en EUR 17, op beide koersen meer dan 130.000 stuks. Dit was blijkbaar de reden dat het aandeel ING lange tijd niet omhoog ging. Uiteindelijk werden deze grenzen beslecht en denderde de koers direct door om te sluiten boven EUR 10.30 (2%).

In het FD van vandaag stond een interessant artikel over de AFM en haar conclusies over de flitshandel, waarover de laatste tijd zoveel commotie is.

Het FD: ““Oneerlijk gedrag door ‘high frequency’- handelaren komt slechts sporadisch voor op de Nederlandse markten. Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in reactie op de discussie die is losgebarsten over de rol van de geautomatiseerde handel. ‘Als we naar de Nederlandse markt kijken, zien we geen aanleiding tot verhoogde waakzaamheid’, zegt Gerben Everts, bestuurslid van de AFM in een gesprek met het FD.

Een belangrijke klacht betreft de zogenoemde schijnliquiditeit. Beleggers stellen dat high-frequencyhandelaren hun aangeboden orders razendsnel terugtrekken zodra er interesse blijkt in de markt. De kennis over de order die ze zo opdoen, zouden ze gebruiken tijdens het frontrunnen.

Everts erkent dat het percentage ingelegde orders dat daadwerkelijk wordt uitgevoerd tegenwoordig lager ligt dan vroeger. ‘Schijnliquiditeit heeft een slecht imago’, zegt Everts. ‘Maar het is er nu eenmaal. Het is een fait accompli. Hft-partijen moeten realtime de prijs herberekenen. Zo kunnen ze meebewegen met de prijs en een gunstige bied- en laatkoers realiseren.’ Uiteindelijk profiteert de belegger daar ook van, stelt de AFM-bestuurder. ‘De liquiditeit is enorm toegenomen en de spread tussen bied- en laatkoers is kleiner geworden. Die schijn­liquiditeit is een consequentie van de krappe spreads.

De opkomst van hft en geautomatiseerde handel via algoritmes brengt mogelijk ook nieuwe vormen van marktmisbruik met zich mee. Zo kijkt de toezichthouder momenteel naar de vraag of twee nieuwe handelstactieken, de zogenoemde ‘algo-exploits’ en ‘autodime’, door de beugel kunnen (zie hiernaast).

In de praktijk zegt de AFM slechts incidenteel te stuiten op ondeugdelijke handelspraktijken. ‘We pakken vijf tot tien keer per maand de telefoon om partijen te laten weten dat we over hun schouder meekijken’, zegt Everts. ‘Meestal schrikken beleggers genoeg en is het probleem verholpen.’ Volgens de bestuurder zijn het doorgaans kleine buitenlandse partijen die de grenzen van de wetgeving opzoeken. ‘Deze partijen proberen we de Nederlandse markt uit te drukken.’””

Dit klinkt wel wat naief. De hiervoor frequent ingelegde zeer grote verkooporders bij ING vlak boven de actuele koers, blijken regelmatig te worden ingetrokken als de koers toch stijgt tot de bij de verkooporders afgegeven limiet. Waarom zou een partij de eerder aangeschafte aandelen verkopen middels een grote verkooporder op een vaste koers, als je zeker weet dat je dan niet de beste koers krijgt en dus het meeste geld verdient. Gunstiger is uiteraard om het in kleinere delen te verkopen, zodat de koers kan stijgen.  

BAM kwam vandaag met kwartaalcijfers. Ondanks het negatieve rapport wat gisteren door een analist van Kempen en Co is gepubliceerd, waren de cijfers conform de verwachtingen. Analisten van KBC en ING gaven koersdoelen af van respectievelijk EUR2 en EUR2.40, dus heel wat hoger dan de EUR 0.50 van de analist van Kempen en Co. De koers van BAM zakte licht, zeker in vergelijking met de extreme daling gisteren.

Goeroe