Column 21 oktober 2014

Datum 21 oktober (21.00 uur)

Het begint een saai verhaal te worden maar alle ontwikkelingen op de beurs hangen op dit moment samen met de activiteiten, of het achterwege laten ervan, van de shortende hedgefondsen. Alle fondsen die recentelijk vol zijn geshort, zijn vandaag de grootste stijgers, zoals AM, SBM, Randstad, OCI, Shell, Fugro en TNT. Vandaag dus duidelijk minder koersverlagende manipulatieve verkoopacties van de hedgefondsen. Tevens worden er interessante nieuwe deelnemingen gemeld van grote banken en hedgefondsen, zoals UBS met 3% belang in SBM, BlackRock in Imtech met 5% belang. Tevens worden er de laatste dagen weer veel meer Turbo long verhandeld, dan Turbo short. Al het negatieve nieuws en de mindere prognoses voor de toekomst lijken nu te worden verwerkt. En zoals altijd met de beurs zal de negatieve reactie op de beurs van de laatste weken zwaar overdreven blijken, en zal de AEX index binnenkort weer net zo hard omhoog gaan. Tevens dient Drahgi nog met een nieuw stimuleringspakket op de proppen te komen, hetgeen de beurzen ook fors doen zal stijgen. Daarnaast staan er, zoals de laatste dagen vaker aangegeven,  vele aandelen binnen de AEX op zeer lage koersen, zeker als we de analisten van de grootbanken moeten geloven, maar feitelijk denk ik ook. Kijk naar ING, Aegon, Randstad, Shell, SBM, etc.

Zoals in mijn eerdere columns al aangegeven werd de laatste dag van de emissieperiode van Imtech,  net als de vorige dagen, door Imtech met zwaar verlies afgesloten. De slotkoers was Eur 0.0165. Hoe nu verder met Imtech? Er zijn toch een paar opvallende ontwikkelingen rondom Imtech gedurende de laatste dagen. De shortposities zijn fors afgebouwd en BlackRock heeft zelf een belang genomen in het fonds van meer dan 5%. Zoals in een van mijn vorige columns al uiteengezet, daalt het aandeel meestal gedurende de laatste dagen van de emissieperiode. Het zou mij echter niet verbazen als in de komende dagen de koers weer fors stijgt. De verkoopdruk is er wellicht wel even vanaf. Shortgaan heeft ook weinig zin omdat de eventuele winst in absolute zin niet veel kan zijn. Dus eerst even fors stijgen, dan komen de shorters vanzelf.

Hoe nu verder? Ik kan u verzekeren dat de shorters nog niet zijn verdwenen. Dat zag je vanmiddag bij SBM dat toch gedurende het laatste uur nog 2% in elkaar wordt gedrukt. Toch is er nog ongelooflijk veel ruimte voor verdere stijgingen om de koers van een groot aantal aandelen veel te laag is, en niet door normale marktwerking is neergezet.

Akzo kwam vandaag met mooie cijfers, die ook werden beloond met een koerswinst van 5%. Opvallend was het verkoopadvies van Kepler vanmiddag. Wat kan daar de reden nu van zijn? Niet de cijfers in elk geval. Ook niet de hoge koers, want met een koers van EUR52 is Akzo niet echt duur. Juist, dan blijft er maar 1 reden over; Kepler wil dat Akzo daalt en zit dus waarschijnlijk short in het aandeel. Een andere uitleg is bijna niet denkbaar, of ze moeten in de glazen bol kunnen kijken en nu reeds de volgende kwartaalcijfers kunnen voorspellen.

Ik denk dat we nog een aantal mooie beursweken tegemoet gaan met forse stijgingen van een aantal aandelen. Of slaan de shortende hedgefondsen opnieuw hard toe?

 

 

Datum 21oktober 2014 (7.00 uur)

 De plotselinge forse stijging van vorige week van een aantal AEX fondsen is alweer tenietgedaan door forse dalingen vandaag. Shell en SBM, en ook weer Randstad waren opnieuw het haasje met een stevig koersverlies. De vraag is waar en wanneer eindigt dit mysterieuze spel. Deze fondsen lijken simpelweg niet omhoog te kunnen. Voor Shell is er uiteraard een bodem, omdat het veel winst maakt en op een gegeven moment is het dividendrendement zo hoog dat het aandeel niet veel lager meer kan. Dit uiteraard als de winst enigszins op peil blijft. 

 Dat ligt anders voor fondsen die weinig of ├╝berhaupt geen winst maken, en weinig of geen dividend uitkeren. Die kennen in principe geen bodem en zijn volledig overgeleverd aan de marktpartijen die zich in positieve (aankopen) of negatieve zin (shorten) focussen op zo'n fonds.

Imtech blijft dalen en zal dat naar mijn idee de komende dagen nog blijven doen, met wellicht tussentijds een incidentele korte forse stijging, veroorzaakt door speculanten die (onterecht) denken dat het aandeel niet lager kan dan 1of 2 eurocent. Deze speculanten, veelal particulieren, zullen bedrogen uitkomen.

 Hedgefondsen blijven de koersontwikkeling van een groot aantal fondsen binnen de AEX bepalen. Als je kijkt naar de snelheid waarmee enkele fondsen binnen een tijdsbestek dalen, zonder overigens fundamentele redenen, dan bekruipt je toch een gevoel van onbehagen. Zo daalt SBM maandag 20 oktober aan het einde van de ochtend binnen een minuut door een paar zeer kleine verkooporders met meer dan 0.5%, terwijl daar geen enkele reden voor is en de rest van de beurs stabiel blijft liggen. Dezelfde ontwikkeling zie je nog steeds bij Randstad dat de EUR 30 nadert, dit ondanks de vele koopadviezen met koersdoelen van ruim boven de EUR40, die het fonds recentelijk heeft gekregen.

 De Dow Jones index in Amerika krijgt nu ook problemen. IBM, de beurslieveling van menig belegger, waaronder Warren Buffet heeft voor het eerst on zeer lange tijd slechte kwartaalcijfers gepresenteerd. De winst (van 4 miljard dollar) is in het vorige kwartaal volledig verdampt. Voor het eerst zal jet lastig worden, door inkoop van eigen aandelen, zoals IBM  al tientallen jaren doet om de winst per aandeel op peil te houden! de koers van het aandeel overeind te houden. Er is recentelijk al fors short gegaan in IBM door een aantal grote partijen en dit zal alleen maar worden versterkt de komende tijd. Omdat IBM een van de zwaarst wegende partijen is in de DJ  index, zal deze het zwaar krijgen de komende tijd.

 

We zullen zien wat er vandaag weer gebeurt. Het aantal koopjes op de beurs stijgt in ieder geval.