Column 21 september 2014

Datum 21 september 2014

Vrijdag sloot de AEX de week af met een mooie winst van 0.9%. De overige Europese beurzen bleven dicht bij de slotstanden van de vorige beursdag. Maar de winst van de AEX is vertekend omdat ING om onverklaarbare reden in de laatste minuten met 4% extra bovenop de eerdere 1% winst, omhoog ging. Waarschijnlijk heeft een koper een foutje gemaakt en een te hoge limiet doorgegeven. Een dure weliswaar want maandag 22 september zal ING ongetwijfeld met 3% of meer zakken.

Het was weer een opwindende week met opnieuw SBM en Fugro in de schijnwerpers. Vrijdag hadden we bij SBM vuurwerk verwacht, na de analistenbijeenkomst. Dit vuurwerk is uitgebleven wat de short zittende hedgefondsen in de kaart heeft gespeeld. Een forse winst van 2.5% eerder op de dag kon door hen grotendeels ongedaan worden gemaakt in de middag door de koers geleidelijk naar beneden te brengen. Een schamele 1% winst bleef uiteindelijk over. Fugro kreeg opnieuw forse tikken. Vrijdag ging er weer 3.5% van de koers, van wat ooit het lievelingetje van de beurs was, af. De vraag is hoever de shortende hedgefondsen door gaan met hun activiteiten om de koers omlaag te drukken. De Nederlandse banken hebben forse belangen bij een hogere koers van Fugro. Niet alleen als kredietgever maar ook als aandeelhouder. Alle Nederlanders denk ik omdat dit fonds nog steeds in de portefeuille van vele beleggingsfondsen zit, om nog maar niet te spreken over directe belangen van particulieren, pensioenfondsen en andere Nederlandse institutionele beleggers. De cijfers van Fugro zijn ronduit slecht, de leningen hoog, en de verwachtingen mager, allemaal ingrediënten voor een negatief scenario voor Fugro. Grotere concurrentie in de toekomst, dalende marges (om orders binnen te trekken), gecombineerd met de algehele matige vooruitzichten in de olie gerelateerde industrie, zal Fugro als bodemonderzoeker en offshore-dienstverlener geen goed doen. Daarnaast tot overmaat van ramp nog een ex-commissaris (Cremers) van het bedrijf, die nog eens een negatief boekje open doet over Fugro. Cremers blijkt ook commissaris bij Imtech en SBM.

Fugro staat nu op EUR24 en is reeds 45% gedaald dit jaar. Zolang hedgefondsen hun shortposities uitbouwen Fugro blijven dalen. Tevens hebben de op dit moment short zittende hedgefondsen alleen maar belang bij een verdere koersdaling, dus met weinig positief nieuws kan het aandeel alleen maar verder zakken. De voornoemde hedgefondsen en short zittende grootbanken zullen al het slechte nieuws benadrukken om de koers verder naar beneden krijgen. Is een nog lagere koers terecht? Dat is de vraag, maar niet relevant voor de koersvorming op korte termijn. De koers wordt nu niet meer bepaald door fundamentele grondslagen, vraag naar het aandeel en (kunstmatig) gecreëerd aanbod van het aandeel. Weinig goed nieuws dus voor Fugro op korte termijn.

Arcelor Mittal ligt ook de laatste maanden zwaar onder druk. Dit terwijl er relatief weinig verkoopadviezen voor dit aandeel werden afgegeven. Blijkbaar is het van belang wie het verkoopadvies afgeeft. Het is opvallend dat adviezen van de Bank of America / Merrill Lynch zeer grote invloed hebben op de koersvorming op korte termijn. Dit komt waarschijnlijk niet omdat de adviezen op zich zo goed zijn, maar omdat zij haar handelen daar direct op afstemt en het lijkt erop dat ook een aantal andere grote partijen, waaronder hedgefondsen, op eenzelfde wijze gaan handelen. Dit wordt bevestigd door bijvoorbeeld een verkoopadvies dat deze bank gaf voor Akzo. De volgende dag werd een grote shortpositie in Akzo gemeld door een hedgefonds. Geen toeval lijkt me. Voor Arcelor Mittal geldt min of meer hetzelfde. Al maanden ligt het aandeel er slecht bij en nu de Bank of America / Merrill Lynch haar verkoop advies voor dit aandeel het omgetoverd tot een koopadvies, knalt het aandeel in een paar dagen omhoog. Ik ben zeer benieuwd wat er in de komende weken met dit aandeel gebeurt.

Dan natuurlijk de beurshit van deze week; de beursgang van Alibaba in New York, het Chinese Internet bedrijf. Er werd maar liefst USD22 miljard opgehaald en de totale waarde Alibaba is nu zo’n USD 200 miljard waard. De huidige aandeelhouders, waaronder Yahoo met meer dan 22%. De eerste dag was het meteen raak met een koersstijging van meer dan 30% voor het bedrijf dat vorig jaar een jaaromzet had van USD 8 miljard. Grote Nederlandse institutionele beleggers hebben al laten weten minder geïnteresseerd te zijn in het aandeel omdat zij grote twijfels hebben bij de governance structuur van het bedrijf. Een nieuwe hype is dus geboren maar kan zoals u weet snel zijn afgelopen.

Wat gaan de koersen deze week doen. Een reactie op de koersstijgingen van afgelopen weken lijkt logisch. Echter er zijn geen alternatieven die een redelijk rendement opleveren. Aan de andere kant zullen veel beleggers overwegen om even te cashen om later weer tegen 3 aan 4% lager terug te kopen. Indien de aandelen op de beurs inderdaad gaan zakken, zullen waarschijnlijk vooral dezelfde fondsen geraakt worden die ik eerder heb genoemd, zoals OCI, Fugro, SBM, Randstad, KPN, TNT, en wellicht ook Unilever, welke laatste afgelopen week een paar verkoopadviezen heeft gekregen. Allereerst morgen even kijken naar wat er gebeurt, en dan vooral naar ING die wellicht direct bij de beginhandel 3 a 4 procent zal wegzakken.

Goeroe