Column 22 oktober 2014

Datum 22 oktober 2014

Woensdag 22 oktober was een redelijke stabiele beursdag. Eindelijk is een fors herstel ingezet bij een aantal fondsen die sterk zijn gedaald door de shortende hedgefondsen. Het lijkt erop dat deze hedgefondsen hun activiteiten t.a.v. een aantal fondsen duidelijk verminderen. Te denken valt hierbij aan Randstad, SBM, Aperam en ING. AM, KPN, Air France-KLM, Akzo en nu uiteraard ook Philips, zijn nu echt een target voor shortende fondsen en dus zullen deze fondsen moeite hebben om in koers te stijgen.

Imtech is natuurlijk een apart verhaal. Zoals gisteren vermeld verwachtte ik voor vandaag een stijging die ook heeft plaatsgevonden. Een koerswinst van 21%, terwijl het aandeel ’s ochtends -15% noteerde. Gigantische verschillen dus op 1 dag. Ik verwacht dat het aandeel Imtech op zeer korte termijn nog wel een keertje over de kop gaat dus met 100% zal stijgen, of wellicht nog veel meer.

SBM is opnieuw een prooi geworden van een nieuw shortend hedgefonds, namelijk BlueCrest Capital. Dit fonds heeft de laatste week 1 miljoen aandelen op de markt gebracht en zich aangesloten bij het bestaande kartel van hedgefondsen die maar 1 doel voor ogen hebben, namelijk het in elkaar drukken van het aandeel SBM. Interessant hierbij is dat de huidige shortende hedgefondsen ook samenwerken op andere Europese beurzen en zich daar gezamenlijk focussen op enkele bedrijven. De ene keer vergroot de een haar shortpositie, de andere keer de ander. Zo proberen ze elkaar te helpen met het naar benden duwen van de koers van een bepaald aandeel. Tevens werd vandaag bekend dat SBM met het Nederlandse Openbaar Ministerie in onderhandeling is over een schikking. Dit zou positief moeten zijn omdat daardoor wellicht een lager bedrag hoeft te worden afgeschreven, en tevens dus eindelijk binnenkort duidelijkheid komt. De koers moet daarop morgen omhoog gaan, maar de hedgefondsen zullen snel na een hogere opening toeslaan en de koers in elkaar drukken.

Voor de AEX lijkt het erop dat de 400 punten snel beslecht zullen worden en in de laatste maanden van het jaar nog procenten verder zal stijgen.