Datum 23 december 2014

 

De Europese beurzen gaan rustig het jaar uit met kleine dagelijkse winsten. De omzet is beperkt dus er kan gedurende de laatste dagen van de handel nog best eens een stevige uitslag omhoog of omlaag plaatsvinden. De grote partijen beginnen de boeken reeds te sluiten. Wellicht dat de shortende partijen nog even een paar van hun geshorte aandelen naar beneden kunnen duwen.

Dat belegen eenvoudig is, maar goed beleggen verschrikkelijk moeilijk bleek dat laatste weken maar weer. Door de forse daling van de olieprijs wordt Shell binnen een paar dagen met meer dan 12% naar beneden gezet, en binnen een week staat het aandeel weer op de koers van voor de laatste fore olieprijsdaling. Dit terwijl de olieprijs nauwelijks steeg.

De analisten komen weer met hun voorspellingen voor 2015. Dit moet ook met een korreltje zout worden genomen omdat er op dit moment zoveel onzekere factoren zijn dat een zinvolle voorspelling onmogelijk is. Daarnaast dient bij iedere voorspelling in de gaten te worden gehouden dat de voorspeller een belang heeft bij het uitkomen van de voorspelling. Voorspellers lopen uiteraard zelf op de muziek vooruit, zodat winst verzekerd is.

Dit jaar hebben we weer kunnen zien dat voorspellingen lastig zijn. Zo is SBM door bijna iedere analist als het aandeel voor 2014 aangeprijst. Uiteindelijk werd het aandeel een van de grootste dalers. Ook in September en oktober, toen het aandeel SBM als fors was gezakt, kwam er bij een enquete onder de analisten uit de bus dat SBM absoluut het favoriete aandeel was op de Nederlandse markt. In beide maanden bleek het aandeel SBM een van de grootste dalers.

Stock picking, dus het selecteren van de juiste aandelen is bijna een ondoenlijke zaak geworden. Zeker nu het shorten van aandelen door grote partijen zo populair is geworden. Indien een bepaald aandeel op de shortlijst komt te staan dan zal het aandeel met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op termijn dalen. De discussie over passief of actief beleggen laait voortdurend op. Actieve strategieen doen het zelden beter dan de index volgers. Smart-Beta strategieen, waarbij beleggers denken door allerlei verschillende selectiecriteria te hanteren, de index te kunnen verslaan, blijkt dus ook niet echt te werken. Maar ja, vermogensbeheerders moeten nu eenmaal hun toegevoegde waarde tonen. Zeker als ze hogere management fees vragen. Het hanteren van complexe calculatiemethodieken, technische analyse, fundamentele analyses, front running, high frequency trading, long-short strategieen, etc, door vermogensbeheerders moet de beleggers overtuigen en overhalen hun gelden specifiek bij hun te stallen om extra rendement te behalen.

Belangrijk naar mijn idee is eerst te bepalen of je een lange of korte termijn belegger bent. Steeds meer beleggers gaan voor de korte termijn, ook de grote institutionele beleggers, die vroeger in bijna alle gevallen voor de lange termijn gingen. Dit heeft tot gevolg dat de koersontwikkelingen steeds meer afhankelijk worden van de waan van de dag en er dus steeds grotere uitslagen op dagbasis worden genoteerd. Lange termijn beleggers gaan in het algemeen voor kwaliteitsaandelen, die een mooi dividendrendement opleveren. Daarom zullen aandelen als Shell en Unilever op termijn altijd goed blijven liggen, tenzij er uiteraard iets bijzonders gebeurt. Shell en Unilever zie je dan ook vaak stijgen of in ieder geval relatief weinig dalen, indien de rest van de beurs fors inzakt. Deze aandelen bieden dus bescherming in wat mindere tijden. Lange termijnbeleggers kiezen voor dividendaandelen, zoals Buffet, die simpelweg zijn aandelen nooit verkoopt. Korte termijnbeleggers beleggen mede op emotie en gevoel, wat eigenlijk de slechtste raadgever voor beleggen is.

In het licht van bovenstaande is het dan ook logisch dat steeds minder beleggers vertrouwen hebben in actief beleggen en overgaan op passief beleggen, namelijk index-beleggen. Index trackers en ETF’s zijn mateloos populair aan het worden. Hierbij worden gewoon de indexen gevolgd. Dus geen risico meer op verkeerde aandelen selecties.

Er worden dan ook vele verschillende indexen vastgesteld die je kunt volgen zoals de wereldwijde MSCI-index, of de grondstoffen index, Europese stock index, etc. De indexen bestaan uit bepaade regio’s en/of assets.

Meestal kopen de vermogensbeheerders de onderliggende waarden van de index indien een belegger zo’n index tracker en/of ETF koopt.

Omdat bijvoorbeeld de MSCI wereldwijde aandelen index voor 50% uit Amerikaanse aandelen bestaat, is het dan ook logisch dat de Amerikaanse aandelen markt harden stijgt dan de andere regionale beurzen. Dit i alleen al toe te reken aan het feit dat bij elke aankoop van deze index er meer Amerikaanse aandelen worden gekocht dan aandelen uit andere regio’s. De veelal gegeven reden dat de economie in Amerika zo fantastisch draait, etc, lijkt dan ook van veel minder belang.

 

Feit blijft dat de Europese beurzen nog steeds 50% lager staan dan hun toppen van jaren geleden en Amerika zo’n beetje op all time high staan. Voor Europa zit er vroeg of laat dus nog een mooie winst in het vat. De vraag is alleen wanneer gaat Europa los. Voor 2015 is een ding zeker, een aantal fondsen gaat het weer goed doen en anderen slecht. De vraag is welke. Een fraudegeval is zo geboren en weg is het aandeel. Dat hebben Fugro, Imtech, SBM, etc ondervonden. Prachtige bedrijven die door fraude bijna al hun waarde hebben verloren. Om dan toch emotie met gewoon dom nadenken te combineren zou je je kunnen afvragen waarom bijvoorbeeld ING nog steeds relatief laag noteert, ver onder de 11 euro. Bijna alle analisten geven een koopadvies van boven de 13 euro en het bedrijf zelf doet het goed. Wie zijn hier de verkopende partijen op dit moment? Een ander fonds dat toch hoger zou moeten kunnen is Shell, dit ondanks de lage olieprijs. Met een dividend van bijna 5% en een relatief lage Koers/winstverhouding zou dit aandeel toch veel perspectief moeten kunnen bieden. Daarnaast maakt Shell onderdeel uit van de MSCI global index en wordt dus voortdurend aangekocht door indexbeleggers. Dit zijn wel aandelen die niet door het dak gaan met woeker koerswinsten. Op het moment dat de nu shortende partijen hun winst gaan nemen en shortposities sluiten in bijvoorbeeld Fugro, SBM, Imtech, etc, dan kunnen deze aandelen wel eens omhoog knallen, maar het neerwaartse risico is ook groot. Feit blijft dat beleggen een kwestie is van timing. Hierbij speelt emotie altijd een belangrijke rol.