Column 23 september 2014

Datum 23 september 2014

Dinsdag 23 september 2014 zal de geschiedenis in gaan als een negatieve dag op het Damrak. Vanaf het begin gingen de koersen naar beneden. Direct na aanvang waren het weer de bekende fondsen die fors terug moesten, waaronder SBM, OCI, Fugro en KPN. Bij Fugro viel de daling in het begin nog mee, maar na een mega transactie in 1 serie turbo short Fugro van 160 duizend stuks, kwam het aandeel in een vrije val. De koper van de shorts had dus goed geanticipeerd op de koersval van Fugro, of had zij de koersdaling zelf geredigeerd?

SBM was vanaf het begin een dram met meer dan 2% verlies, bij relatief grote omzetten. Er was dus veel vraag welke gecounterd werd met veel aanbod, natuurlijk weer door shortende hedgefondsen. Zo bleef het lange tijd doorgaan totdat om iets na half twee een mega kooporder van 100 duizend stuks wordt geplaatst. Hierdoor steeg de koers fors tot +2 procent. Aan het einde van de dag slaan de hedgefonds weer hard terug door de koers in korte tijd naar nog maar 1.1% winst terug te brengen. De soap wordt vervolgd. Overigens werd vandaag bekend dat op 19 en/of 20 september het Engelse hedgefonds Eggerton Capital, weer eens een extra 400 duizend aandelen SBM  heeft geshort, dus gedumpt op de beurs. Hiermee kun je de koers zoals is gebleken fors in elkaar drukken, ondanks de grote vraag.

Voor het overige lijken ook KPN en Randstad eenzelfde lot te ondergaan. Dit is echter nog niet zichtbaar, maar dat komt nog wel. Verder is de negatieve koersontwikkeling van Unilever opmerkelijk. Ook ING maakt vreemde bewegingen. ING lijkt er toch sterk bij te liggen, maar als het aandeel op het niveau van de slotkoers van de vorige dag komt, dan knalt de koers omlaag. Er zijn dus partijen die belang hebben bij een lagere koers dan de eindkoers van de vorige dag. Een reden hiervoor kan zijn dat een partij belang heeft bij een negatieve uitstraling van het koersniveau van ING, zodat andere partijen ook tot verkoop overgaan, met een koersdaling tot gevolg.

Morgen zal de AEX wel weer even fors herstellen.