Datum 24 november 2014

 

Het begon goed vanmorgen na een iets lagere start, gingen ING, Shell en Unilever al snel in de plus en dus ook de AEX (+0.4%). Dit bleef een lange tijd zo tot de lunch en zo tegen 12.00 uur was het weer raak omdat zowel ING, dat meer dan 1% hoger koerste, als Shell snel lager werden gezet. De AEX bleef daarna nog iets in de plus tot na 15.30 uur. Op dat moment kregen Shell en ING opnieuw klappen. Shell eindigt tenslotte fors in de min (-0.8) en ING onveranderd. De AEX eindigt dan ook in de min terwijl de overige voorname Europese beurzen redelijke winsten noteerden.

 

De vraag lijkt nu wel hoe de AEX nog omhoog kan. Zoals eerder vermeld kunnen Shell en vooral ING nog fors hoger. Wellicht de andere financiële waarden zoals Aegon en Delta Lloyd ook. Voor vele andere fondsen lijkt de ruimte voor een stijging beperkt zoals Fugro, AKZO, DSM, TNT, KPN, Unilever en Arcelor Mittal. Unilever heeft de laatste tijd last van een aantal verkoopadviezen van grote Amerikaanse Zakenbanken, die het aandeel naar EUR 29 zien gaan.

 

Bij Imtech was het opnieuw een shortganger die de koers stevig binnen de grenzen hield. Het toverwoord lijkt het getal 2, want telkens met een transactie van 2 aandelen wordt Imtech relatief fors lager gezet, net zo als afgelopen vrijdag het geval was. Desondanks steeg het aandeel met 3%. De stijging zou heel wat hoger staan zonder voornoemde manipulatieve handelingen.

 

Kortom voor de AEX lijkt er wel weinig ruimte omhoog met een grotere kans op een kleine correctie, zeker bij enig slecht nieuws.