Column 24 september 2014

Datum 24 september 2014

Vandaag plunderden de hedgefondsen opnieuw  de Nederlandse beurs. SBM, Fugro, Randstad, KPN, Arcelor Mittal en TNT werden fors lager gezet. Gelukkig herstelde de markt in de loop van de dag waardoor de verliezen beperkt belven van ee npaar van deze fondsen. TNT kwam met een winstwaarschuwing waardoor het meer dan 10% verloor. TNT gaat het moeilijk krijgen de komende tijd want de hedgefondsen zullen hier boevenop springen en de koers fors naar beneden drijven door het uitbouwen van hun shortposities. Ondanks forse activiteiten van de hedgefondsen na een half uur handel in SBM,ishet aandeel toch hoger gesloten. Aan het eindevandedagoverwon de grote marktvraag naar het aandeel. Hedgefonds Marshall Wace blijkt haar shortpositie in SBM opnieuw te hebben uitgebreid, wel met slechts 0.01% van 1.09% naar 1.1%. Dit lijkt weinig, maar als u bedenkt dat 0.01% gelijk staat aan 20 duizend aandelen en het hedgefonds tracht met telkens 300 aandelen de koers 0.5 eurocent naar benden te manipuleren, dan heeft dit nog steeds een groot effect op de koers. 

Opmerkelijk vandaagwas het opnieuw forse koersverlies van Randstad. Dit fonds werd als snel fors lager gezet en de hele dag door lagere gehouden. Een aantal partijen verdient goud geld door de daling van de koers van dit fonds. Het aandeel is volstrekt immuun voor stijgingen van het algemene sentiment en stijgt dus niet mee met de rest vande markt. Vreemd omdat het recentelijk toch vele koopadviezen heeft gehad. Bij een normale wmarktwerking heeft dit aandeel ongetwijfeld een groot koerspotentieel omdat het kunstmatig sterk lager is gezet. Daarbij lijkt de kans op ee nverdere grote koersdaling beperkt, ondanks het feit dat er nu nog partijen zijn die geld verdienen bij een daling van Randstad.

Een ander opvallende ontwikkeling is die rondom Unilever. Vandaag kwam zakenbank Jefferies met een verkoopadviies waarbij het koersdoel werd verlaagd van EUR 29 naar EUR 26.60. Buitengewoon vreemd als je bedenkt dat de koers van Unilever nu EUR 31.30 doet. Natuurlijk zijn de marktomstandigeheden lastig, maar Unilever is een betrouwbaar bedrijf met een mooi dividend. Daarnaast zijn andere zakenbanken veel positiever. Bank of America / Merrill Lynch heeft begin september ook een een verkoopadvies voor Unilever afgegeven, maar dan met ee nkoersdoel van EUR 29, gelijk ook Nomura Securities. Deze twee laatste banken trekken wel erg vee lop wat hun laatste adviezen betreft. Kepler's adviezen hebben eveneens veel gemeen met de adviezen van deze twee zakenbanken. Vooral de verkoopadviezen van de laatste tijd vertonen opvallende gelijkenis.

In ieder geval lijkt het weer even rustig op de Nederlandse beurs. Morgen gaan we waarschijnlijk nog een keer omhoog, daarna zal het wel weer wachten worden.

Goeroe