Datum 25 november 2014

 

Na een moeilijk begin vandaag kwam de AEX aardig op stoom en bleef, totdat Amerika wakker werd, lange tijd op zo’n 0.5% in de plus. Zoals zo langzamerhand herkenbaar als een consistent patroon, ging ook vandaag eerst vlak na 15.30 uur en daarna om iets voor 17.00 uur, de klad erin. Dit had zoals doorgaans het geval niets van doen met de opening van Wallstreet. Het lijkt wel duidelijk dat de Amerikanen niet accepteren dat de Europese beurzen stijgen. Zij lijken dan ook telkens weer stevig in te grijpen als het te hard omhoog gat. Zo ook vandaag, en dan uiteraard vooral bij de meest zwaarwegende fondsen zoals ING, Shell en Unilever. ING stond voor de aanvallen uit Amerika nota bene 2.3% hoger. Binnen paar minuten ging er zonder enige reden 1% af, en daarna nog eens 0.5%. Pas bij de slothandel herstelde ING om met een winst van 1.3% te sluiten. Shell stond de hele dag iets lager, maar in het laatste uur wordt Shell nog even een extra 1% lager gezet. Voor Unilever gold hetzelfde. Uiteindelijk kon na sluiting in de na-handel de AEX nog met 0.2% stijgen.

Inderdaad sloten Fugro, SBM, AM, Unilever, Shell, Akzo, Delta Lloyd opnieuw lager. Bij Randstad lijkt ook wat moeheid op te treden na de stijging van EUR32 paar weken geleden tot bijna EUR40 vandaag. Het aandeel zal dan ook wel even pas op de plaats gaan maken. Delta Lloyd eindigde net als Fugro 3% in de min. Het fonds kondigde vorige week aan het dividend te “bevriezen”. Dus wordt het dividend niet verhoogd en niet verlaagd. Beleggers zullen hier niet blij mee zijn omdat de verwachting is dat het beter zal gaan in de nabije toekomst en daardoor normaliter het dividend ook zou moeten toenemen. Delta Lloyd maakt toch rare sprongen. Analisten zijn redelijk positief over het aandeel, maar soms wordt het aandeel om onverklaarbare redenen naar beneden gedrukt. Het lijkt er sterk op dat bepaalde partijen spelen met dit aandeel, en zo af en toe short gaan en vervolgens de koers naar beneden te drukken. Omdat er relatief weinig handel is in dit aandeel is dit buitengewoon eenvoudig.

Dan nog even Imtech, dat zo’n beetje de gehele dag in plus stond maar opnieuw telkens met zeer kleine verkooporders lager werd gezet. De omzet in Imtech is daardoor dramatisch gedaald. Handelaren en beleggers lijken de manipulatoren in dit fonds in de gaten te hebben en kiezen eieren voor hun geld en laten het aandeel links liggen. Af en toe zijn er wat grote kooporders, maar soms wordt er lange tijd niet in het aandeel gehandeld.

Vandaag publiceerde het FD een onderzoek naar de waardering van de verschillende aandelenbeurzen wereldwijd. Van de 10 laagst genoteerde beurzen blijken 9 Europese beurzen te zijn, als we kijken naar de koers/winst verhoudingen. Niet verrassend als Amerika 2x zo hoog staat als Amsterdam, terwijl de beursgenoteerde ondernemingen er nu niet dramatisch slecht voor staan. Amerikanen zullen hier pas massaal instappen als ze zeker weten dat de Euro gaat stijgen. Aan de andere kant bieden de Europese ongelooflijk goede mogelijkheden om koersen van aandelen te beïnvloeden door short te gaan en mede middels derivaten extreme winsten te behalen. Zeken in ogenschouw nemende dat de beurswaakhonden in Europa, zoals de AFM in Nederland, dit niet in het oog hebben, althans hier volstrekt niets aan doen. Bij de SEC in Amerika is dit wel anders. Daarnaast zijn Amerikanen chauvinistisch en zullen zij niet snel de Amerikaanse beleggers benadelen door hun handelen. Ze brengen dus veel Europees geld naar Amerika, dit ten koste van de Europese beleggers.

Indien bij zo’n positieve stemming de AEX nauwelijks stijgt, dan is het duidelijk wat er bij een beetje slecht nieuws gebeurd.