Datum 26 november 2014

 

Het begon goed vandaag met na een half uur een stijging van 0.5% voor de AEX. Dit mede door een stijging van ING. Shell stond op dat moment ongeveer gelijk aan de slotkoers van gisteren. Daarna ging Shell stijgen en werd ING binnen luttele minuten 1.5% lager gezet! waardoor de AEX uiteraard ook fors terug moest. De rest van de dag bleef Shell stijgen en ING mocht klaarblijkelijk niet boven de slotkoers van gisteren (EUR11,56) komen. Zeker niet toen Unilever ook begon te stijgen. Op het moment dat ING boven de vorige slotstand uit leek te stijgen werd het binnen paar seconden lager gezet. Zo geschiedde tot het eind van de handel. Shell kon uiteindelijk 0.9% bijschrijven, waardoor de AEX nog net in de plus kon eindigen. Fugro werd weer hard aangepakt door de shorters en stond de hele dag fors in de min.

 

Imtech wilde ook wel omhoog met grote orders, maar vele verkooporders van 4 stuks zette het aandeel telkens weer fors lager om uiteindelijk ongewijzigd te sluiten. Om 9.30 uur ging de koers in 2 minuten van EUR 4.32 naar EUR 4.15, zonder een specifieke reden overigens.

 

Beleggers en analisten maken zich weer op voor voorspellingen voor 2015. De algemene consensus is positief voor Amerika. Ook is Japan favoriet. Voor Europa is men gematigd optimistisch. Niets verrassends dus. Wat er overigens vaak voor Japan niet bij wordt verteld, is dat bijna iedereen ervan uitgaat dat de Yen fors zal zakken t.o.v. De dollar en waarschijnlijk ook de Euro. Voor Europeanen kunnen beleggingen in Japan dan ook wel eens slecht uitpakken. Alleen al door de daling van de yen, ook al stijgen de koersen aldaar. Wel kan het koersrisico afgedekt worden. Amerika staat al uitzonderlijk hoog, met hoge koers/winst verhoudingen. Hoe lang houdt de sterke economische groei daar nog stand. Het is maar zeer de vraag of de Euro door zakt t.o.v de dollar, na de recente 10% daling.

 

Wat de rente betreft zitten de analisten er al 4 jaar naast. Dus ook nu zal wel weer eer rentestijging worden voorspeld. Als dit inderdaad gebeurt dan betekent dit dat een 10-jarige obligatie (zeg maar even de gemiddelde obligatie) met 10 procent daalt per elke 1 procent stijging. Bij een rente stijging kunnen de verliezen bij obligaties dus fors oplopen. Dus als nu een obligatie wordt gekocht wordt slechts een rentevergoeding van 1 procent per jaar ontvangen. Het rendement op obligaties gaat dus laag zijn en omdat de rente toch een keer gaat stijgen is de kans zeer aanzienlijk dat uiteindelijk grote verliezen worden geleden. Omdat bijna iedereen obligaties in het bezit heeft, middels levensverzekeringen, pensioen, beleggingshypotheek en/of rechtstreeks, krijgen velen hier mee te maken. Het kan uiteindelijk wel eens zo zijn dat obligaties, op dit moment bij de huidige rente, een hoger risicoprofiel hebben dan aandelen. Stof tot nadenken dus. Vele grote partijen anticiperen hierop door short te gaan in obligaties, dus verkopen zonder ze te bezitten.