Column 28 augustus 2014

Datum: 28 augustus 2014

Weer een paar mooie beursdagen. De beurs lijkt verder omhoog te willen maar wordt tegengewerkt door een aantal factoren. ING, een van de zwaarst wegende fondsen in de AEX, mag ogenschijnlijk niet omhoog. Dit fonds wordt al dagen achtereen vastgepind onder vooraf bepaalde koersen. Indien ING lijkt te stijgen wordt een grote verkooporder ingelegd voor een paar cent hoger, zodat de koers daar niet bovenuit komt. Dit werkt blijkbaar, want de handel valt na de plaatsing van zo'n order vrijwel stil en tevens blijft de koers op hetzelfde niveau hangen. Met het aandeel SBM wordt nog steeds gespeeld. Het aandeel blijft omhooggaan bij steeds grotere omzetten, maar gisteren viel het wel heel erg op dat met ongelooflijk kleine orders de koersstijgingen voortdurend werden onderbroken. Ondanks dat blijft de koers stijgen. Opvallend is dat de kleine verkooporders veelal een elfvoud betreffen. Dus vele verkooporders van 11,22,33,44,55,66 stuks per keer en dan de hele dag door. Dinsdag 26 augustus kwam Imtech met cijfers en de vonken vlogen er weer vanaf. Ondanks een fors hoger kwartaalverlies stond het aandeel Imtech de eerste uren van de handel meer dan 15% hoger. Dit lieten de hedgefondsen die voor zo'n totaal 9% short zitten niet over hun kant gaan. Dit komt overeen ongeveer met 45 miljoen aandelen. De 8 eurocent stijging van Imtech leverde dus even een totaal verlies voor de hedgefondsen op van EUR 4 miljoen. Dit moest dus even recht gezet worden gezet, en aldus geschiedde. Het aandeel sloot uiteindelijk lager. Het aandeel flippert per dag heen en weer en aan de koersontwikkelingen is geen touw vast te knopen. Puur gokken dus. Op dagen als vandaag waar het sentiment enigszins negatief is, zijn het elke keer dezelfde aandelen die geslachtofferd worden. Ik verwijs u naar mijn vorige artikelen waarin ik dit rijtje regelmatig aangeef. Nog een keer ter herinnering; Arcelor Mittal, OCI, BAM, Gemalto, TNT, KPN, SBM (door grote vraag in markt stijgt dit aandeel ondanks druk door hedgefondsen) en uiteraard Fugro. Bij een negatief sentiment slaan de hedgefondsen t.a.v. deze aandelen ongenadig hard toe.

Opmerkelijk is bovendien het koersverloop van Aegon. Aegon is de laatste weken al fors afgestraft. Toch is hier geen enkele plausibele reden voor te geven. Ook dit aandeel lijkt niet omhoog te mogen. Ondanks de vele koopadviezen van analisten weigert het aandeel te stijgen.

Voornoemde aandelen zullen hard stijgen als de hedgefondsen even rust nemen. Dit is duidelijk waar te nemen bij SBM. Dit fonds zou ongetwijfeld nog meer dan 10% zijn gestegen indien de koersstijging niet iedere keer zou zijn onderbroken door de tussenkomst van schortende hedgefondsen. De zittende aandeelhouders worden dus aanmerkelijk benadeeld door een dergelijk handelen. Dit geldt overigens nog meer voor Fugro, welk fonds al weken dagelijks lager wordt gezet.

In mijn volgende artikel zal ik nader ingaan op de zogenoemde zogenaamde distressed debt funds (ddf's), die op grote schaal leningen tegen grote kortingen opkopen van bedrijven die in de problemen komen, zoals bij Imtech.

Goeroe