Datum 27 november 2014

Vandaag een prachtig staaltje van de invloed van de Amerikaanse beleggers op de Nederlandse markt. De AEX ging gedurende de dag rustig omhoog. Bijna alle AEX fondsen stonden in de plus, behalve Fugro, Arcelor Mittal, Randstad en Shell, die de hele dag in de min koersten. Iets voor 16.00 uur, terwijl de Amerikaanse beurzen dicht bleven i.v.m. Thanksgiving, wordt er fors ingegrepen. Plotseling wordt Shell 4% binnen paar minuten lager gezet, SBM 5% (van +2% naar -3% en Fugro nog een extra 3%. Waarschijnlijk hebben Amerikaanse hedgefondsen besloten deze olie-gerelateerde fondsen even hard te shorten. Morgen zal waarschijnlijk weer duidelijk worden dat er zo weer minimaal een extra 2 miljoen aandelen SBM is geshort. Tegen dit soort acties lijkt geen kruit gewassen. In korte tijd zo’n gigantische aanval, kansloos dus. Kijkt u eens naar de SBM turbo short: RBS SBMOF TS 13.9 . Hiervan zijn toevallig 10 duizend stuks gekocht vlak voor de eerste aanval op SBM om iets voor 14.00 uur.

 

Uiteindelijk stijgt de AEX nog een luttele 0.4%. Indien Shell de verliezen een beetje had kunnen beperken dan was de AEX uiteraard veel hoger gesloten. Het is het bekende patroon dat ik al eerder had aangegeven. ING en Unilever stijgen na 16.00 uur fors, beiden tot 1.4% winst, en tegelijkertijd wordt Shell fors lager gezet zodat de AEX niet te ver stijgt. Dit patroon al gedurende langere tijd zichtbaar en lijkt dan ook geen toeval. Gelukkig zijn er fondsen binnen de AEX die nog voldoende stijgen om de acties van Amerikaanse beleggers om o.a. Fugro, Arcelor Mittal, Shell, Gemalto en SBM telkens lager neer te zetten, te compenseren en de AEX daardoor toch nog te laten stijgen. Wees beducht op het feit dat 1 slecht bericht de AEX waarschijnlijk hard in de min kan drukken. De stijgingen door de koopadviezen van de verschillende zakenbanken werken maar kort. Sommige fondsen halen wat van hun verliezen in als de shortende hedgefondsen even rust nemen, maar die zie je in een wat mindere markt weer fors dalen. Te denken valt hierbij aan TNT, Arcelor Mittal, Gemalto, OCI, etc.

 

Shell is al hard naar beneden gezet de laatste tijd, maar er dient zich binnenkort een mooi koopmoment aan. Het aandeel lijkt veel te ver doorgezakt, niet alleen door de lage olieprijs, maar ook om de AEX bewust laag te houden. Met een dividendrendement van 5% en een koerspotentieel van minstens 10% kan een mooi jaarrendement worden behaald. Dus nog even wachten tot Shell nog wat verder zakt en dan zal er fors worden ingestapt. Morgen moet de beurs het nog steeds op eigen kracht doen, dus zonder een richtinggevend Wallstreet van vanavond (gesloten). In het begin zal de beurs wel weer wat stijgen, tenzij Japan en China met negatief nieuws naar buiten komen, om vervolgens een paar uur na het begin in elkaar te zakken. Ben benieuwd.Ik verwijs u naar de pagina "Opmerkelijke handel in Imtech" op deze website.