Column 29 september 2014

Datum 29 september 2014

Het grote spel rond SBM lijkt begonnen. Wellicht hebben een aantal hedgefondsen hun hand overspeeld, wat je overigens vaak ziet in hun winstbejag. Marshall Wace lijkt als eerste eieren voor haar geld te kiezen. Wie volgt? Maar nog niet te vroeg gejuicht. Het kwartaal is voor de hedgefondsen pas op 31 september afgelopen, zodat ze daarna pas de commissie over de behaalde rendementen gedurende dit kwartaal aan hun klanten in rekening kunnen brengen. Het is dus zaak zo'n hoog mogelijk rendement te behalen t/M september. Dit betekent dat ze alleen morgen nog hebben.

Zijn de zittende aandeelhouders het zat en eisen de uitlenende partijen hun uitgeleende SBM aandelen massaal terug? Of is de AFM een onderzoek begonnen? Opvallend is in ieder geval dat ook het massaal geshorte Fugro ook fors is gestegen.

Vaak zie je dat als een hedgefonds aandelen begint terug te kopen, dat de anderen dan niet achter kunnen blijven. Daarnaast lopen de hedgondsen, die op dit moment zo’n 11 miljoen aandelen short zitten, een gigantisch risico. Een goed bericht t.a.v. SBM zal direct resulteren in een grote koersstijging. Ook als de hedgefondsen stoppen met het kunstmatig neerzetten van steeds lagere koersen, zal het aandeel omhoog schieten. In dit verband is het buitengewoon interessant om te zien wat er op 1 oktober met de beurskoers van SBM gebeurt. Wordt het een nieuwe aanval op de koers of wordt het aandeel met rust gelaten, in welk laatste geval de koers hard zal stijgen, tenzij er negatief bedrijfsnieuws naar buiten wordt gebracht uiteraard.

Andere aandelen die in de gaten dienen te worden gehouden zijn Randstad en ING. Vooral Randstad is de laatste maand hard gedaald. Ook hier vindt een opmerkelijke koersvorming plaats. Ondanks vele positieve koopadviezen voor Randstad blijft de koers dalen. Hier zit wellicht een enkele partij achter die de koers in elkaar drukt. Als die partij winst neemt en stopt met de handel in Randstad, dan zal dit aandeel waarschijnlijk zeer hard stijgen. Nu doet Randstad zo’n EUR36. Indien het nog verder daalt, dan zou dit aandeel wel eens de mooiste potentie binnen de AEX voor een stijging kunnen hebben. Tevens lijkt het neerwaartse risico beperkt na de forse daling van de laatste tijd. Houd dit aandeel dus in de gaten. Zo ook ING, welk fonds ondanks de stijging van de laatste maanden nog steed een enorm stijgingspotentieel heeft.