Datum 3 november 2014

Allereerst mijn verontschuldigingen dat ik dit weekend niet het beloofde verdienmodel van hedgfondsen heb uitgewerkt in mijn column. Hier zal ik binnen kort ongetwijfeld de nodige aandacht aan schenken.

Maandag 3 november begon goed. Na in het eerste uur zo'n 0.3% hoger te hebben gestaan moesten de grootste fondsen de eerste forse tikken incasseren. Shell, Unilever en ING kregen de eerste tikjes. Tot 15.00 bleef de index zo rondhet vorige slot hangen. Zoals al eerder aangegeven lijkt het erop of een aantal grote partijen zwaar speculeren op een lagere AEX.En ook vandaag leek dat weer het geval. Aan het einde van de dag moesten Unilever en Shell fors terug, en dus de AEX ook. Zo gaat het eigenlijk al weken. Amerika stijgt maar door maar Europa wordt dat niet gegund. Dit lijkt dus geen toeval te zijn. De koersen willen wel omhoog. Als de hedgefondsen zich even rustig houden gaat de index redelijk hard omhoog.

Voor sommige fondsen aan het Damrak is het drama compleet, en dus ook voor haar aandeelhouders. De Amerikaanse en Engelse shortende hedgefondsen plukken de zittende aandeelhouders compleet kaal. Opnieuw tientallen miljoenen euro's verlies voor de zittende aandeelhouders van Fugro, Imtech en Post NL. Post NL rapporteerde vanmorgen een volumedaling van 11%, precies binnen de eerder afegegeven prognoses. Ondankshet feit dat dit al eerder bekend was maakten hedgefondsen uiteraard gebruik van dit nieuws, om het aandeel nog even een extra 14% lager te shorten. Zoals eerder aangegeven gaat Fugro snel richting een penny aandeel. Voor Fugro is er geen houden aan tegen de manipulerende hedgefondsen. Dit oorspronkelijk prachtige bedrijf, met nog steeds high tech servicesdie belangrijk zijn voor innoverend Nederland, wordt snel de afgrond ingeduwd. Hetzelfde geldt voor Imtechdat vandaagdoor diezelfde hedgefondsen 14% lager is geduwd. Ook dit fonds strijdt een kansloze strijd. Het isoverigens opmerkelijk dat de huidige groot aandeelhouders, die vorige week nogmeer dan 40% van de aandelen in het berzit hadden, dit laten gebeuren. Je zou toch in redelijkheid verwachten dat die zouden ingrijpen, en de koers op niveau zouden houden. ABNAMRO en Rabobank doen dus blijkbaar helemaal niets en nemen het verlies gelaten. Wellicht geven ze de strijd op tegen de buitenlandse hedgefondsen.

Dit is uiteraard buitengewoon ernstig omdat in de toekomst in vergelijkbare gevallen er geen Nederlandse bank meer zal zijn te vinden, die een bedrijf in de problemen er bovenop wenst te helpen. Dit kost op deze wijze gewoon teveel geld. Zo wordt ons financiele systeem volledig ondermijnd.