Column 3 september 2014

Datum: 3 september 2014

 

Vandaag was het weer een positieve dag voor de Europese beurzen. De AEX stond aan het slot weer 0.5% hoger. Opmerkelijk was de forse stijging van een aantal fondsen die, zoals ik in mijn eerdere columns aan heb gegeven, waarschijnlijk een aantal weken door een paar partijen op een bepaald niveau zijn gehouden. Eindelijk kwamen Aegon en ING los om fors te stijgen. Blijkbaar hebben de fondsen die een koersstijging van deze fondsen de laatste weken, tegen de trend in, hebben tegen gehouden, even eieren voor hun geld gekozen en hun koersdrukkende inspanningen gestopt. Deze twee fondsen hebben dan ook nog aardig wat in te halen in vergelijking met de stijging van de rest van de markt, waardoor een verdere stijging logisch lijkt. De vraag is uiteraard welke partij(en) achter de negatieve koersvorming van ING en Aegon van de afgelopen weken zitten. Analist Kepler gaf vandaag een koopadvies voor ING i.p.v. het vorige verkoopadvies van de analist. Wat betreft ING was dit zo’n beetje het enige verkoopadvies en ook niet echt verklaarbaar. Wellicht heeft Kepler zelf ingezet op een koersdaling van ING middels derivaten en/of het innemen short posities en dus een belang had de koers naar beneden te drukken. Nu Kepler positief is over ING heeft zij haar posities in ING wellicht zodanig gewijzigd dat zij baat heeft bij een koersstijging van het aandeel. Ik ben dan ook benieuwd of de huidige stijging zich voortzet.

Een andere opvallende ontwikkeling kwam voor rekening van OCI. Dit was een van de grootste stijgers vandaag, terwijl dit fonds de laatste weken fors is gedaald. De stijging is vooral opvallend omdat gisteren de analist Corné van Zeijl (beheerder van het SNS Nederland Aandelenfonds) op FD.nl een onderzoek onder beursexperts heeft gepubliceerd, waaruit blijkt dat de experts weer iets positiever over de beurs zijn gestemd voorde maand september. Het aandeel dat volgens de experts vooral moet worden is, inderdaad u raadt het al, OCI, waarover de experts verreweg het meest negatief zijn. Vandaag ging de koers van OCI in ieder geval met bijna 3% omhoog.  

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de experts voor september verreweg het meest positief zijn over het aandeel SBM. En ja, u raadt het al, SBM was vandaag één van de grootste daler met een verlies van 0.5%. Het verhaal rond SBM is inmiddels bekend; het is een strijd tussen de grote vraag uit de markt naar SBM tegen de hedgefondsen die vol short zitten in SBM en er nog steeds alles aan doen om het aandeel lager te zetten.  Zo blijkt het hedgefonds Marshall Wace haar shortpositie afgelopen donderdag en/of vrijdag weer met nog eens meer dan 200.000 aandelen te hebben uitgebreid, wat uiteraard een zeer negatief effect heeft gehad op de koersvorming. Uit de handel gedurende vooral het eerste half uur van afgelopen vrijdag 29 augustus bleek, zoals in mijn vorige column reeds gemeld, weer duidelijk dat er een partij met zeer kleine verkooporders van 2 en 4 aandelen SBM per transactie de koers minimaal 0.5 eurocent, maar in een enkel geval zelfs 2 eurocent lager gezet. Nu bijna alle experts zo positief zijn over SBM voor deze maand zal het uiterste van de hedgefondsen worden geëist om hier tegenwicht aan te bieden en de koers toch te kunnen laten dalen.

Ook waren er de laatste dagen weer een aantal publicaties over de handelwijze van een paar financiële instellingen, die bewijzen dat deze blijkbaar weinig geleerd hebben van het verleden. Hier zal ik morgen nader op ingaan.

 

Goeroe