Datum 30 december 2014

De volgende vraag die opdoemt is de keuze voor kleine fondsen of grote fondsen. Omdat de markt zeer volatile is en de koersuitslagen op 1 dag zeer groot, waarbij bovendien vele belangrijke data de markt opstromen in 2015 die enorme impact op de koersen zullen hebben, zullen kleine fondsen waarvan de omzet over het algemeen laag is, het hardst getroffen worden. Een klein extra aanbod dan enorme koersdalingen teweegbrengen. Daarnaast is het lastig van dergelijke aandelen af te komen in slechte tijden. De liquiditeit in dergelijke kleine aandelen is laag, waardoor het risico aanzienlijk groter is dan bij de grotere fondsen. Daarnaast kunnen kleinere fondsen veel makkelijker gemanipuleerd worden. Dit is vooral waar te nemen door shortende partijen, die door kleine plukjes aandelen de koers fors lager trachten te zetten, en zo dus forse winsten maken op hun reeds geshorte aandelen. Een mooi voorbeeld waarbij dit de laatste maanden gebeurt is Imtech. Dit fonds wordt dagelijks voortdurend fors lager gezet met verkooporders van 1, 2 of in ieder geval van minder dan 50 aandelen. Met grotere omzetten stijgt dit aandeel intra-day, maar door die kleine orders wordt het aandeel telkens met soms zelfs 1% teruggezet. Dit heeft dus volstrekt niets van doen met fundamentele en/of technische grondslagen. De kans is dan ook groot dat het aandeel wellicht tot zo’n 40-50% kunstmatig onder is gewaardeerd en dat zonder deze transacties het aandeel dus fors boven de EUR5 zou hebben gestaan i.p.v. e nu EUR3.83. De laatste dagen zijn we stijgingen bij grotere omzetten, hetgeen lijkt op een voorbode voor een aanzienlijke stijging op korte termijn. In ieder geval is de belegger in kleine aandelen dus afhankelijk van dit soort perikelen.

 

Dan rest de vraag waar de aandelen dienen te worden gekocht. In Nederlands, Duitsland, Amerika, Japan of elders.

Ook bij deze keuze spelen vele elementen een rol. Welke beurzen staan reeds relatief hoog genoteerd? Zijn de verwachtingen voor de regio positief of negatief en is dit al in de koers verwerkt? Is de regio stabiel?

 

Het rendement is niet alleen afhankelijk van de stijging van het aandeel. De koers van de buitenlandse valuta t.o.v. de euro is uiteraard ook van belang. Wat gaat de euro doen t.o.v. de dollar. Als de koers van een Amerikaans aandeel 10% stijgt maar de Euro stijgt tegelijkertijd 10% t.o.v. de dollar dan is het rendement 0%. Een valuta visie is dus net zo belangrijk. Wat is het verschil tussen bijvoorbeeld Duitsland en Nederland. Als de economie in Europa wezenlijk aantrekt in 2015, dan zal waarschijnlijk Duitsland meer profiteren dan Nederland en zal de beurs daar waarschijnlijk harder aantrekken dan in Nederland. De euro zal dan waarschijnlijk ook stijgen waardoor Amerika minder aantrekkelijk lijkt. Amerika lijkt heel gunstig maar de koersen staan er al extreem hoog indien een vergelijking met Europa wordt gemaakt.

 

Vandaag was een matige dag met toch weer procenten verlies voor bepaalde fondsen. Uiteraard kreeg SBM er weer voor langs van de shortende fondsen, die daardoor weer miljoenen euro’s kunnen bijschrijven. Shell en ING moesten het ook weer ontgelden. Vooral ING komt bijna op een interessant instapmoment terecht. Nog een paar procent eraf en vele beleggers zullen weer massaal instappen. Morgen nog een kort dagje, maar er zal niet veel meer gebeuren. Wellicht nog een klein minnetje en dan beginnen we het nieuwe jaar weer op nul.