Column 30 september 2014

Datum 30 september 2014

Vandaag een stabiele beursdag met overwegend stijgende koersen en een stijging van de AEX met 0.7%.. Fugro stijgt zelf met 3.5%. Hedgefonds kopen nu terug of ze nemen even een dagje rust. Voor SBM was de dag wat minder rooskleuring. Na opnieuw een fors hogere opening wordt het aandeel opnieuw fors lager gezet. Na herstel wordt SBM opnieuw getroffen door een aanval tegen het eind van de middag en op -1% gezet om uiteindelijk op een gelijke stand als de slotstand van gisteren te sluiten. Na de slotbel, tijdens de afwikkeling van de orders na het einde van de beursdag, vonden er overigens nog opmerkelijke dalingen plaats van o.a. ING, SBM, Randstad (-0.3%. De afhandeling van de orders na het einde van de handel blijft een mysterieus verhaal. Wat gebeurt daar precies en waarom kunnen er dan nog grote wijzigingen in de koers plaatsvinden. Hier worden wel technische verklaringen voor afgegeven, maar de situatie blijft schimmig. Het lijkt erop dat op deze wijze hedgefondsen eerder op de dag ingenomen shortposities weer tegen betrekkelijk stabiele koersen kunnen afdekken (dus terugkopen van eerder geshorte/ verkochte aandelen).

Randstad blijft een raadsel. Zoals in eerder columns aangegeven moet dit aandeel omhoog, dat kan niet anders, maar wanneer is de vraag? Er zijn blijkbaar partijen die belang hebben bij een dalende koers. Wel komt hierdoor de kunstmatige koers steeds verder van de koers die het aandeel werkelijk zou moeten hebben.

Imtech was opnieuw lager. Zoals eerder aangegeven dienen particulieren voorzichtig te zijn met dit fonds omdat rond dit aandeel het spel van de grote partijen is begonnen. Met als gevolg een volstrekt onvoorspelbare ontwikkeling van de koers, waarbij deze eerder naar beneden zal gaan dan omhoog.

In het algemeen ligt de beurs er mooi bij. Voor de hedgefondsen is het 3e kwartaal ten einde. Dit heeft in de regel tot gevolg dat nieuwe strategieën worden gestart. Hedgefonds krijgen zoals u weet performance fees dus aan het einde van een kwartaal dienen de rendementen te worden opgeschroefd, goedschiks of anders kwaadschiks. Dit hebben we ook gezien bij SBM de laatste week. De grote stijging van gisteren kan wellicht worden verklaard door terugkoop van een groot aantal aandelen, zo’n 150 duizend stuks, door een hedgefonds, om haar shortpositie te verkleinen. Een hedgefonds kan dit uiteraard op eigen initiatief doen, maar daartoe ook gedwongen worden door de partij die de geshorte aandelen aan het hedgefonds heeft uitgeleend. De uitlener kan de aandelen namelijk terugeisen.

Als we Imtech even als voordeel nemen, dan zien we dat de rente die moet worden betaald om de aandelen Imtech te lenen gigantisch hoog zijn. De uitlenende partijen lijken zich (eindelijk) te realiseren dat als ze de aandelen uitlenen deze alleen maar gebruikt worden om short te gaan, dus de koers doet dalen, hetgeen uiteindelijk resulteert in een fors koersverlies na teruglevering door het hedgefonds van de geleende aandelen aan de uitlener. Hoe hoger dit risico des te hoger de rente (over de totale waarde van de uitgeleende aandelen) zal bedragen.

Andere interessante fondsen op de Nederlandse beurs zijn Aperam en Arcelor Mittal. Aperam wordt op dit moment vol geshort dus lijkt weinig interessant voor de korte termijn. Als het aandeel is uitgebodemd uiteraard wel, maar datduurt nog wel even. Met Arcelor Mittal wil het maar niet lukken. Wel komen er steeds meer koopadviezen voor dit aandeel, maar ook hier blijken een aantal partijen een groot belang te hebben bij dalende koersen. Toch komt het moment steeds dichterbij dat dit belang verdwijnt en de koers als gevolg daarvan omhoog zal knallen.     

Goeroe