Datum 4 december 2014

 

Vandaag was het weer raak. De aandelen op de Amsterdamse beurs, net zoals die in de rest van Europa, werden na 14.30 uur fors lager gezet. Shell stond ook voor die tijd al lager maar kreeg later op de dag nog een paar stevige tikken, om uiteindelijk meer dan 2% lager te sluiten. Gisteren lag Shell er ook al slecht bij. Partijen lijken dit aandeel bewust lager te zetten om van hun shortposities te profiteren. Dat volgt duidelijk uit het intra-day transactie patroon. Unilever stond lang meer dan 2% hoger en sloot uiteindelijk 0.6% lager. Opnieuw blijken Amerikaanse partijen fors in te zetten op verliezen van de Europese aandelen. Dit betekent dat deze partijen geld verdienen als de Europese aandelen dalen. De meeste Amerikaanse analisten gaan uit van een verdere koersdaling van de euro t.o v. Dollar. Dus nu de Europese aandelen verkopen ofwel shorten tegen de huidige Euro en later tegen een lagere aandelen koers terugkopen en tegen een lagere euro. Dubbele winst dus. Deze partijen zullen de komende tijd ongetwijfeld gaan strooien met negatieve berichten over de Europese economie en Europese bedrijven. Zo voorspelde een topman van een van de grootste Amerikaanse zakenbanken J.P.Morgan vandaag dat Europa nog 10 jaar in de problemen blijft. Dit kan maar 1doel hebben, namelijk de europese aandelen laten crashen. De Bank of America haalt Arcelor Mittal vandaag van de kooplijst. Omdat grote Nederlandse institutionele beleggers steeds meer geld onderbrengen bij deze Amerikaanse vermogensbeheerders, neemt hun invloed alleen maar toe. Dat kunt u weer zien aan het oude vaste rijtje grootste dalers binnen de AEX, zoals Fugro, TNT, SBM, Arcelor Mittal, OCI. Maar ook ING en Shell worden hierdoor met regelmaat geslachtofferd. In ieder geval is duidelijk dat als de Amerikaanse vermogenbeheerders wakker worden, zo na 14.30 uur Nederlandse tijd, dan worden de dalingen ingezet. 

Vanmiddag werd als excuus gebruikt dat Draghi in zijn toespraak geen verdere duidelijkheid werd verstrekt over de opkoop van europese obligaties. Onzin natuurlijk, maar je moet iets verzinnen. We moeten het dus van de Europese beleggers hebben.

Wat betreft het bericht van BlackRock, namelijk dat zij de oliesector risicol vindt, zal voor BlackRock veel winst opleveren. Zij zit waarschijnlijk vol short in oliegeralateerde aandelen en duwt de koersen waarschijnlijk verder naar beneden. Dan ook de olieprijs wat naar beneden drukken en het feest is kompleet.

 

Morgen is het weer de bekende rustige dag, waardoor met weinig handel weer grote koersbewegingen kunnen veroorzaken. Slaan de Amerikanen opnieuw toe?