Datum 4 november 2014

Nederland volledig geplunderd door hedgefondsen

De Nederlandse beurs is vandaag volledig in elkaar geduwd door shortende hedgefondsen. Na een positief begin van de AEX fondsen verscheen het alom bekende plaatje op de schermen met forse dalingen van de bekende fondsen, die de laatste maanden al veelvuldig in elkaar gedrukt worden door Amerikaanse hedgefondsen, zonder noemenswaardige redenen.

 Zo worden nog steeds grote hoeveelheden miniscule verkooporders ingelegd om de koersen naar beneden te dicteren. Zoals al vele malen aangegeven voeren niet alleen vele AEX fondsen, maar ook een AMX fondsen een volstrekt kansloze strijd tegen de medogenloze hedgefondsen. Sommige dage n lijkt het erop dat de betreffende aandelen met rust worden gelaten, maar dan plotseling, op onvoorspelbare momenten wordt toch weer toegeslagen.  

Kijkt u maar naar Fugro, opnieuw 13% lager, SBM 5% lager, Shell 3% lager, Imtech 6% lager, TNT 4% lager, Arcelor Mittal 6% lager, etc. Allemaal perfect georkestreerd. Nederland verliest niet alleen heel erg veel geld. Het vertrouwen in de financiele markt zal hierdoor volledig verdwijnen. Pensioenfondsen die in Nederland beleggen verliezen fors, waardoor ze in de problemen zullen komen. De andere Europese beurzen ondergaan hetzelfde lot. De Amerikaanse shortende hedgefondsen houden de Amerikaanse aandelenmarkt, hun thuismarkt, buiten schot. De Amerikaanse markten blijven dus maar stijgen. Er lijkt geen einde aan te komen. Nederlandse analisten weten het ook niet meer, en durven nog nauwelijks positieve adviezen af te geven uit angst voor de aanvallen op de koersen van buitenaf.

De AFM en de Nederlandse politiek lijken geen enkele zicht en kennis op de markt te hebben, waardoor dit alles langs hen heen gaat. Wel zien we steeds meer artikelen in de Telegraaf en FD waarin ook kenners van de markt hun zorgen over de shortactiviteiten uiten. Echter voorlopig gaat het spel door en zullen de verliezen voor Nederland en de Nederlandse economie nog fors toenemen, tenzij er uiteraard er hard wordt ingegrepen door de autoriteiten.

Door gebrek aan kennis van de financiele markten zullen velen zich beroepen op de oorzaken die te gemakkelijk worden gebruikt voor de verklaring van de dalingen. Fraude, economische problemen, etc worden voortdurend aangewend ter verklaring. Er is dus veel meer aan de hand, wat niets te maken heeft met de feitelijke financiele en/of economische ontwikkelingen van de economie en/of aan de beurs genoteerde individuele bedrijven.

Ook vandaag weer opmerkelijk kleine transacties die grote koersdalingen hebben veroorzaakt. Om 13.23 wordt met de verkoop van 8 aandelen Imtech de koers 2 eurocent lager gezet naar EUR3.56. Dus transactie van EUR25 zet koers 0.7% lager. Om 14.38 uur een transactie in Imtech van 2 aandelen die in een koersdaling van 1 eurocent resulteert. En zo ging het vandaag maar door.

Wat dacht u van OCI? Ook zo’n fonds wat volledig is overgeleverd aan de shortende hedgefondsen. Het fonds staat op -1% in de middag, maakt bekend dat zij een rechtszaak heeft gewonnen inzake een boete van 1 miljard, die het boven het hoofd hing. Fantastisch nieuws toch zou je zeggen. Inderdaad stijgt het aandeel, met grote omzet, daarop met 4%, dus tot 3% in de plus en binnen een paar minuten staat het weer op -1%.

Opmerkelijk dat tot op heden Air France KLM de dans weet te ontspringen. Dit bedrijf draait op dit moment dramatisch en heeft grote schulden. Ook is er geen verbetering op korte termijn in zicht. Nu staat dit fonds nog op EUR7. De vraag is wanneer richten de shortende hedgefondsen zich op dit aandeel. Dat kan niet lang meer duren zou je zeggen. Indien dat gebeurt zal het aandeel dalen tot de waarde van een biertje. Laten we hopen dat onze autoriteiten zich in de materie gaan verdiepen en tot actie overgaan. Nederland loopt nu immers financieel leeg.